Geen ontslagen bij Heinz Turnhout na verlies McDonald's-contract

©Foto Heinz

Bij ketchupfabrikant Heinz in Turnhout vallen voorlopig geen ontslagen na het verlies van het McDonald's contract. Turnhout levert 40 procent van zijn productie aan McDonald's maar volgens de directie wordt nog met de Amerikaanse hamburgerketen onderhandeld om het contract, dat loopt tot eind 2014, te verlengen.

Het personeel in de fabriek van ketchupfabrikant Heinz in Turnhout vreesde voor jobverlies nu McDonald's zijn contract met Heinz na 40 jaar verbreekt, zo meldde het Laatste Nieuws maandag. De fabriek in Turnhout levert 40 procent van zijn productie aan McDonald's.

Op de bijzondere ondenemingsraad maandagnamiddag verklaarde de directie van Heinz in Turnhout dat er nog met de Amerikaanse hamburgerketen wordt onderhandeld om het contract, dat loopt tot eind november volgend jaar, alsnog voor twee jaar te verlengen.

Lukt dat niet, dan maakt de directie zich sterk dat er tegen dan andere klanten worden gevonden om de daling van het productievolume op te vangen. Van ontslagen en/of afvloeiingen is er dus momenteel geen sprake, bevestigt Laura Snyders van het ABVV. Bij Heinz Turnhout werken 145 mensen.

McDonald's kondigde zijn beslissing vorige week aan om zijn contract met Heinz te verbreken. De hamburgerketen verwijst naar de recente managementwissel aan de top bij Heinz. Daar kwam Bernardo Hees aan het roer, die voordien aan het hoofd stond van grote rivaal Burger King.

In die managementwissel valt duidelijk de hand te zien van 3G, het investeringsfonds van AB InBev-aandeelhouders Alexandre Van Damme en Jorge Paulo Lemann. Die brachten Burger King in juni na de beurs, 2 jaar nadat ze het bedrijf van de beurs haalden en door Hees lieten opkuisen.

3G nam in februari van dit jaar, in tandem met beleggersgoeroe Warren Buffett, dan ook Heinz over. En Hees werd meteen aangeduid om zijn Burger King-kunstje nog eens over te doen.

Fancy ketchup

Maar dat is duidelijk niet naar de zin van McDonald's, die de aanstelling van Hees aangrijpt om zijn contract met Heinz op de wip te zetten. Een streep door de rekening van de ketchupmaker. McDonald's telt wereldwijd meer dan 34.000 restaurants.

Een groot deel daarvan staat wel in de VS, en daar wordt de ketchup van Heinz enkel nog aangeboden in Pittsburgh en Minneapolis. In de andere vestigingen wordt niet meer gewerkt met merkketchup, en staat er enkel 'fancy ketchup' op de pakjes. De kans bestaat dus dat de benoeming van Hees bij Heinz niet meer is dan een goede aanleiding voor McDonald's om dat huismerk-model ook naar de rest van zijn vestigingen uit te breiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud