Heineken koopt ciderfabrikant Stassen

De Nederlandse brouwer Heineken neemt de Belgische ciderfabrikant Stassen over. Die is onder meer bekend voor het kinderchampagnemerk Kidibul. De prijs van de transactie is niet bekend.

Cidreries Stassen werd in 1895 opgericht door Léon Stassen in Aubel, in de buurt van Verviers (Luik). Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste ciderproducenten in Europa. In 1992 verkocht de familie het bedrijf aan de beursgenoteerde Engelse cidergroep Bulmer, maar de drie zonen, onder wie Philippe Stassen, bleven actief in het bedrijf. In 2002 kreeg Bulmer financiële problemen en werd de groep ingelijfd door Scottish & Newcastle.

Cider was evenwel geen prioriteit voor de Britse brouwer. Een deel van de cideractiviteiten werd verkocht aan Heineken en Philippe Stassen, de achterkleinzoon van de oprichter, kocht het Belgische bedrijf op.

Vijf jaar later doet hij de onderneming van de hand ten gunste van Heineken. Een rare wending. 'Niet echt, want Heineken is wereldmarktleider in cider. Scottish & Newcastle was dat niet', zegt een woordvoerder van Stassen. De Nederlandse groep is onder meer nummer 1 in het VK, de grootste cidermarkt ter wereld.

De activiteiten van Stassen omvatten de productie, botteling en distributie van ciders, gearomatiseerde ciders, alcoholvrije ciders en vruchtsappen. Daarnaast is het bedrijf ook actief in het produceren, alcoholvrij maken en verpakken van bieren en andere (niet-)alcoholhoudende dranken.

Boomgaarden

De groep uit Aubel is bekend voor merken als Stassen (cider), Degré Zéro (alcoholvrije ciders), Kidibul (kinderdrank) en Vintense (alcoholvrije wijnen).Stassen heeft 150 hectare aan boomgaarden in exploitatie. Deze leveren meer dan 5.000 ton appels per jaar op.

In het afgelopen boekjaar (tot 31 maart) boekte Stassen een omzet van 41,1 miljoen euro. Dat is 10 miljoen meer dan het jaar ervoor. De groep produceerde 454.783 hectoliter cider. Toen het bedrijf enkele jaren geleden opnieuw in familiale handen kwam, bedroegen de inkomsten 32 miljoen euro. Stassen telt 110 werknemers.

Bekende namen

De jongste tijd verdwenen wel meer bekende Belgische namen in de handen van grote buitenlandse groepen. Denken we maar aan tabaksproducent Gryson, die door Japan Tobacco werd overgekocht, aan Alpro (Vandemoortele) en aan het foie gras-merk Upignac, dat de AB InBev-families hebben verworven.

Olivier Strelli vergaat het minder goed. De kledingketen houdt er binnenkort mee op. Het bedrijf dat de keten uitbaat, heeft de rechtbank van koophandel van Brussel eerder deze week gevraagd de lopende procedure binnen de wet continuïteit onder- nemingen stop te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud