Advertentie

Johnny Thijs wordt bestuurder bij Delhaize

Johnny Thijs ©Thierry du Bois

Delhaize draagt Johnny Thijs, de voormalige CEO van Bpost, voor als onafhankelijk bestuurder.

'Ik ga niet in de politiek. Nooit', liet Johnny Thijs bij zijn afscheid als CEO van Bpost in een gesprek met De Tijd optekenen. Hij lijkt woord te houden en in de plaats van een politieke carrière voor een bestuurdersrol te opteren: hij wordt onafhankelijk bestuurder bij Delhaize.

De raad van bestuur van de distributiegroep draagt hem voor voor een periode van drie jaar. De aandeelhouders stemmen op de jaarvergadering van 22 mei over de benoeming.

Thijs zit ook in de raad van bestuur van de beursgenoteerde watergroep Spadel, waar hij voorzitter is. Hij is eveneens voorzitter bij Max Green, een oude steenkoolcentrale van Electrabel die omgebouwd werd tot een biomassacentrale. Sophie Dutordoir, de ex-topvrouw van Electrabel, is sinds de beursgang van Bpost in juni vorig jaar bestuurder van de postgroep.

Bij Delhaize komt Thijs in de raad van bestuur in de plaats van de Amerikaan Hugh Farrington, ex-topman van Delhaize-dochter Hannaford. Hij wordt de vijfde Belg van alles samen elf bestuurders.

5
Thijs wordt de vijfde Belg in het bestuur van Delhaize, dat in totaal uit elf leden bestaat.

De huidige vier zijn onafhankelijke bestuurder Luc Vansteenkiste, ex-CEO van Recticel, en drie vertegenwoordigers van de families (die samen nog een kleine 20 procent van de aandelen in handen hebben). Het gaat om Pierre-Olivier Beckers, tot vorig jaar CEO bij Delhaize, Jacques de Vaucleroy, AXA-bankier en zoon van ex-topman Gui de Vaucleroy, en Didier Smits.

De overige bestuurders zijn buitenlanders, niet zelden met een indrukwekkend palmares. De Zweed Mats Jansson, ex-CEO van luchtvaartmaatschappij SAS, is voorzitter. Daarnaast zijn er zitjes voor de retail- en voedingsspecialisten Claire Babrowski, Elizabeth Doherty, Shari Ballard, Bill Mc Ewan en Jack Stahl.

Delhaize was in 2013 goed voor een omzet van 21,1 miljard euro omzet en een nettowinst van 179 miljoen. Er werken circa 160.000 mensen. De twee belangrijkste markten zijn de Verenigde Staten en België. In Oost-Europa bouwde de groep haar aanwezigheid de jongste maanden fors af. Er blijven nog belangrijke divisies over in Servië, Griekenland en Roemenië. Het filiaal in Indonesië gaat mogelijk nog de deur uit. 

Thijs brengt de ervaring mee van zijn turnaround bij bPost, maar hij kent ook de consumentengoederensector zeer goed, met eerdere functies bij onder meer AB InBev en Ter Beke.

Topman Frans Muller, sinds november vorig jaar CEO van Delhaize, zei onlangs nog dat hij meer wil focussen op een beperkt aantal markten, waar hij snel werk wil maken van het verbeteren van de rendabiliteit van de groep. Thijs brengt daarbij de ervaring van zijn turnaround bij de Belgische post (Bpost) in het bestuur. Daarnaast kent hij de consumentengoederensector door en door vanuit zijn eerdere functies bij onder meer Mars, AB InBev en Ter Beke.  

Bestuurders bij Delhaize verdienen tot maximum 80.000 euro per jaar voor hun deelname aan bestuursvergadering. Daar kan nog eens 10.000 euro bijkomen als ze lid zijn van een vast comité of 15.000 euro als ze voorzitter zijn van zo'n comité.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud