Leonidas-topman stapt na amper een jaar op

Robert Torck, CEO van Leonidas tot eind juni. ©Thierry du Bois

Robert Torck, de CEO van pralineproducent Leonidas sinds april vorig jaar, vertrekt. Torck wenste Leonidas moderner te maken, maar botst op de tegenkanting van de Griekse aandeelhouders. Torck was de zesde CEO in minder dan 10 jaar tijd bij Leonidas.

Leonidas bevestigt zijn kwalijke reputatie: na amper een jaar aan het hoofd van het chocoladehuis vertrekt nu ook Robert Torck. Hij was de zesde CEO in minder dan tien jaar tijd. Torck slaagde er niet in de aandeelhouders, de Griekse families achter Leonidas, mee te krijgen in de vernieuwing die hij voor ogen had voor Leonidas.

Zo was Torck onder meer van plan de winkels van Leonidas, meestal op dure toplocaties, uit te bouwen tot koffiehuizen. Op die manier moesten de vestigingen meer omzet opbrengen. Maar de families waren hier naar verluidt niet voor te vinden. Het zou nochtans een mooie link geweest zijn naar de geschiedenis van het pralinemerk. In 1913 opende Anatolia Leonidas Georges Kestekides, de oprichter van Leonidas, een tearoom in Gent.

Toplui van Leonidas sinds 2003:

  • Jean-Michel Melis
  • Dirk Jacxsens
  • Wim Lieven
  • Philippe Gruwez
  • Olivier Ghenne samen met Jo Marino
  • Robert Torck

Torck is karig met commentaar. 'Ik vertrek eind juni. Ik ga een nieuwe uitdaging aan die beter past bij mijn profiel. Ik zat niet altijd op dezelfde golflengte als de raad van bestuur van Leonidas.' Torck heeft er al een ruime carrière als marketeer opzitten, hij was onder meer aan de slag bij Unilever, Beiersdorf (Nivea), Mölnlycke en ook De Post. Voor hij startte bij Leonidas was hij aan de slag bij het Franse Intersnack, waardoor hij de geschikte man was om Leonidas in Frankrijk nog meer op de kaart te zetten.

De Griekse aandeelhouders van Leonidas zijn al ruim tien jaar niet meer operationeel actief, maar maken wel nog deel uit van de raad van bestuur. Zo komt de voorzitter van het bestuur iedere maand uit Griekenland overgevlogen. Aanvankelijk waren het de families Daskalides, Kesdekoglu en Kestekides die Leonidas in handen hadden.

Maar Daskalides ging in 1992 zijn eigen weg en zette zelf een chololademerk op dat  intussen in handen is van Bouchard. In 1998 kwam het dan tot een clash tussen de andere twee families binnen Leonidas, waarop Kesdekoglu het roer in handen nam.

Navraag in de sector leert dat er eigenlijk niets mis is met Leonidas als bedrijf, zelfs al draagt het een beetje een oubollig imago met zich mee. 'Het haalt een goede omzet, groeit en heeft fijne medewerkers. Een mooi merk ook', zo wordt gezegd. Dat de ene na de andere manager volgt, komt dus volledig door de grillige aandeelhouders.

Leonidas haalde in 2012 een omzet van 70 miljoen euro en een bedrijfswinst van 6,45 miljoen euro. Meer dan de helft de inkomsten wordt gerealiseerd op de piekmomenten rond Kerstmis en Pasen. Ongeveer een vijfde van de omzet komt dan weer uit de export. Het bedrijf, gevestigd in Anderlecht, telt 360 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect