Lotus verliest octrooi op speculoospasta

Lotus Bakeries is niet langer de enige producent die in ons land op legale wijze speculoospasta mag maken. De rechtbank van koophandel in Gent heeft het octrooi van Lotus op speculoospasta nietig verklaard omdat zijn recept niet nieuw is.

De speculoospasta van Lotus is hot. De koekjesbakker bracht het product begin 2008 op de markt en het was meteen een schot in de roos. Sindsdien is de pasta van veel ontbijttafels niet meer weg te denken. Speculoospasta is voor Lotus dan ook een belangrijke groeimotor geworden. Ook in Nederland loopt de verkoop zeer goed.

Maar het alleenrecht om de pasta te mogen produceren werd al snel betwist. Lotus Bakeries vroeg het octrooi op speculoospasta niet zelf aan, maar kocht het in mei 2009 van Danny De Maeyer en Dirk De Smet. Zij hadden met hun recept deelgenomen aan het tv-programma De Bedenkers.

Sindsdien werden concurrenten van Lotus die met vergelijkbare smeerpasta’s op de markt waren gekomen, aangemaand met hun productie te stoppen. Enkele concurrenten stapten daarop naar de rechtbank van koophandel in Gent, met de vraag het octrooi van Lotus nietig te verklaren.

Dat is donderdag effectief gebeurd. Volgens de rechter is het recept van Lotus niet nieuw. Hij haalde een schriftelijke verklaring van oma Wapsie aan waaruit blijkt dat haar recept al sinds 2002 op het internet staat. Dat recept is nagenoeg identiek met dat van Lotus.

Reacties

Filip Standaert, secretaris-generaal van Lotus, denkt dat het vonnis de marktpositie, die ondertussen werd opgebouwd, niet fundamenteel zal aantasten. 'De Lotus-speculoospasta heeft een specifieke smaak', luidt het. Het bedrijf beraadt zich over een hoger beroep tegen de uitspraak.

De concurrentie reageert heel tevreden. Flip Petillion (Crowell & Moring), de advocaat van de koekjesproducent Biscuiterie Willems in Eeklo, stelt dat zijn klant volop speculoospasta gaat produceren, 'ongeacht het mogelijk hoger beroep'. Biscuiterie Willems kreeg in de rechtbank de steun van ’t Boerinneke-Marino uit Sint-Amands en het West-Vlaamse Jules Destrooper.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content