Advertentie

McCain mag Lutosa overnemen

(foto: DT)

Frietreus McCain mag van Europa de aardappeldivisie Lutosa van het Belgische Pinguin overnemen mits het de merknaam Lutosa in Europa laat vallen. Goed nieuws voor Pinguin, dat meteen ook bekend maakt dat het in het voorbije boekjaar opnieuw winst boekte.

PinguinLutosa bereikte in september vorig jaar een akkoord om de aardappeldivisie Lutosa te verkopen aan McCain voor het forse bedrag van 225 miljoen euro. Het was echter lang wachten op de goedkeuring van Europa. 

De Europese Commissie geeft nu groen licht, maar vreest dat door de deal de concurrentie op de Belgische detailhandelsmarkt voor frieten en aardappelspecialiteiten aanzienlijk zal afnemen.

McCain stelde daarom voor de Europese retailactiviteiten onder de merknaam Lutosa af te stoten. De Commissie gaat daarmee akkoord.

Voor PinguinLutosa heeft dat geen gevolgen. 'Er komt geen heronderhandeling', zegt financieel directeur Steven D'Haene. 'Aan de prijs wijzigt niets meer.'

Of McCain de naam Lutosa zal proberen te verkopen, of gewoon laat uitdoven en bijvoorbeeld vervangt door de erg sterke eigen merknaam McCain is niet duidelijk.

Qua volumes gaat het in elk geval om een beperkt aandeel in het totaal, verzekert D'Haene. 'Het gros is verkoop onder private label (eigen merken van de supermarkten, red.) of foodservice (leveringen aan horeca en voedingsindustrie,red.).'

Opnieuw winst

PinguinLutosa had de publicatie van zijn jaarcijfers uitgesteld tot er nieuws was van Europa over de deal. Meteen stuurde de groep vanmorgen dan ook de resultaten door.

Die zijn niet makkelijk te lezen, want het afgelopen boekjaar omvat 12 maanden, terwijl het vorige (2011-2012) verlengd werd tot 15 maanden. De groepsomzet kwam uit op 876 miljoen euro, tegen 832 miljoen in de 15 maanden van het vorige boekjaar. Alle divisies kenden een groei.

De overgenomen activiteiten Scana Noliko (conserven) en Cecab (diepvriesgroenten) werden voor het eerst voor een volledig jaar meegeteld. In het voorgaande boekjaar was dat nog voor respectievelijk 9 en 7 maanden. Als de aardappeldivisie Lutosa er wordt uitgezuiverd dan was er een groepsomzet van 612 miljoen, tegen 534 miljoen in 2011/12.

De ebitda (bedrijfskasstroom) kwam uit op 64,9 miljoen, de bedrijfswinst (ebit) op 32,3 miljoen. Na een nettoverlies van 14 miljoen euro in 2011/2012 werden er onderaan de lijn opnieuw zwarte cijfers geschreven: er was een nettowinst van 11,6 miljoen euro (0,68 euro per aandeel). Belangrijk: het verlies in 2011/2012 was te wijten aan de negatieve cijfers van de diepvriesgroente- en conservendivisie en die was het voorbije jaar opnieuw nipt winstgevend.

Pinguin publiceert ook aparte cijfers voor de Lutosa-tak. Die zag de jaaromzet (12 maanden) uitkomen op 267 miljoen, tegen 301,8 miljoen het jaar ervoor (15 maanden). De ebitda kwam uit op 19,7 miljoen, de bedrijfswinst (ebit) op 15 miljoen. Er was een nettoresultaat van bijna 11 miljoen, tegen bijna 8 miljoen het jaar ervoor.

Schulden

Met de opbrengst van de verkoop van Lutosa - die eerstdaags moet rond zijn - kan Pinguin zijn aanzienlijke schuldenlast verlichten. De groep sloot het voorbije boekjaar af met een netto financiƫle schuld van 215 miljoen euro, tegen 198,9 een jaar eerder. Een bestaande blucdealfinanciering (196 miljoen per 31 maart 2013) zal volledig terugbetaald worden voor 30 juni.

Vooruitzichten voor het huidige boekjaar geeft Pinguin niet. De groep houdt het erop dat 'de fundamenten aanwezig zijn om op langere termijn verder te groeien in omzet en rendabiliteit'. Sinds maart onderhandelt de groep ook over de mogelijke overname van vier vastgoedvennootschappen van het Franse UFM. UFM heeft momenteel 90 procent van die vennootschappen, Pinguin 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud