Advertentie
Advertentie

Moortgats halen Duvel van beurs

Duvel-CEO Michel Moortgat.

De familie Moortgat wil de biergroep van de beurs van Brussel halen. Ze biedt 95 euro per aandeel. Dat is een premie van 2,4 procent tegenover de slotkoers van donderdagavond.

De premie ten opzichte van woensdagavond bedraagt 8,9 procent. Duvel refereert wellicht aan die koers omdat het aandeel donderdagavond in de laatste rechte lijn naar de slotbel rare bokkensprongen maakte. In de laatste twee uur werd het aandeel 4 procent duurder om met een slotwinst van 6,4 procent (92,8 euro) te eindigen (zie koersgrafiek onderaan).

Is er sprake van voorkennis? De beurswaakhond FSMA zal die koersbewegingen met een vergrootglas bekijken. 'We gaan dat analyseren. Dat gebeurt altijd bij dat soort transacties', zegt woordvoerder Jim Lannoo.

De verschillende takken van de familie Moortgat (inclusief Veerle Baert) bezitten al 73,75 procent van de aandelen van de groep. Het bod slaat dus 24,42 procent van de aandelen en waardeert die op 124,6 miljoen euro. Duvel bezit ook 1,82 procent eigen aandelen.

Stevig rendement

Duvel trok in juni 1999 tegen 36,50 euro naar de beurs. Sindsdien streken beleggers van het eerste uur voor 6,93 euro per aandeel nettodividenden op.

Het aandeel Duvel maakte donderdag bokkesprongen. Is er sprake van voorkennis? De beurswaakhond FSMA zal de koersbewegingen met een vergrootglas bekijken.

Wie bij de beurgang op 100 aandelen intekende, betaalde dus 3.650 euro, cashte netto 693 euro dividenden en kan nu 9.500 euro cashen. Dat is een totaal rendement van 180 procent of ongeveer 8,2 procent rendement per jaar. Dat is gelet op het barre beursklimaat in de voorbije 13 jaar bijzonder sterk, de Belgian All Shares-returnindex moest met 1,8 procent jaarrendement vrede nemen.

Voorwaarden

De familie wil 95 procent van de aandelen in handen krijgen. Als de omgevingsfactoren in belangrijke mate veranderen ('material adverse change') kan ze nog van het bod afzien. Indien het bod succesvol is zal het mogelijk gevolgd worden door een uitkoopbod tegen dezelfde voorwaarden.

Of, wanneer en tegen welke voorwaarden het hierboven vermelde vrijwillig openbaar overnamebod zal uitgebracht worden, hangt ook af van een aantal factoren, 'waaronder de mogelijkheid om financiering hiervoor te vinden aan marktconforme voorwaarden, de algemene marktomstandigheden en de verdere evolutie van de financiële markten en de beoordeling van de biedprijs door een onafhankelijk expert die door de onafhankelijke bestuurders aangesteld zal worden', klinkt het nog.

De familie wordt in het kader van de transactie geadviseerd door BNP Paribas Fortis en Allen & Overy. De koers van Duvel werd deze ochtend geschorst in afwachting van een persbericht. Bij de heropening klom het tot 94,5 euro (+1,8%).

Achter het bedrijf van de familie Moortgat schuilt niet enkel het merk Duvel, maar ook Vedett, Maredsous, Liefmans, Bel Pils, La Chouffe, Bernard, Ommegang en De Koninck.

Leegloop

Het vertrek van Duvel onderstreept nogmaals de leegloop die bezig is op de Brusselse beurs. Na Omega Pharma begin dit jaar kondigden tal van bedrijven - om uiteenlopende redenen - hun vertrek aan:

  • De familie Macharis haalt het kartronbedrijf VPK Packaging van de beurs
  • Het Zwitserse Syngenta biedt op het Gentse biotechbedrijf Devgen
  • De Amerikaanse kabelgroep Liberty lanceerde een overnamebod op Telenet
  • Grootaandeelhouder Canon wil de Waalse technologiegroep Iris volledig inlijven
  • Creafund en topman Walter Mastelinck proberen Transics van de beurs te halen

Naarmate de aankodigingen over beursexits zich opvolgen, groeit de speculatie over wie de volgende in de rij zal zijn. Daarbij worden vennootschappen als RealDolmen, Bois Sauvage, Recticel, Arseus of nog Jensen genoemd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud