Nederland weegt op resultaten Spadel

©Ivan Put

De bronwatergroep Spadel heeft in het eerste halfjaar iets minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Vooral de Nederlandse markt, waar de concurrentie van budgetwaters groot is, is de schuldige. De nettowinst komt bijna een kwart lager uit.

Spadel boekte voor de eerste zes maanden een bruto-omzet van 112,7 miljoen euro, 2,1 procent minder dan een jaar eerder. De volumedaling was echter iets groter: het aantal verkochte flessen nam met 4,3 procent af, blijkt uit een persbericht.

De hoofdschuldige daarvoor is de Nederlandse markt, waar het volume achteruitging en de marktaandelen van Spadel te lijden hadden onder de scherpe concurrentie van goedkoop flessenwater. In België bleef de verkoop van Spadel stabiel, hoewel de markt van natuurlijk mineraalwater lichtjes kromp (met 1,1 procent in waarde en 2,1 procent in volume).

Het marktaandeel van Spa Reine groeide dus, maar de bruiswaters verloren terrein door de prijzendruk in dat segment. In Frankrijk steeg het marktaandeel van Wattwiller in een licht groeiende markt (+0,7 procent in waarde) en in het Verenigd Koninkrijk namen de volumes van Brecon Carreg met twee cijfers toe in een groeiende markt (+2,3 procent in waarde).

De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde echter van 15,1 tot 12,2 miljoen euro en de bedrijfswinst (ebit) kwam 31 procent lager uit op 6,5 miljoen euro. Behalve met de gedaalde verkoop heeft dit ook te maken met ‘logistieke en operationele optimaliseringsprojecten’ en met de ontwikkeling van nieuwe producten. Ook de hoge kosten voor verpakkingsgrondstoffen en ingrediënten voor limonades drukten de winst. De nettowinst maakte een duik van 23,8 procent en belandde op 4,7 miljoen euro.

Prognose

In zijn vooruitzichten klinkt Spadel bezorgd. Het bedrijf verwijst naar de zeer concurrentiële markten, met een sterke druk van de distributiemerken en discountmerken. Ook de toestand in Nederland is niet eenvoudig. Onderhandelingen met retailers over prijsstijgingen, bedoeld om de rendabiliteit op te krikken, hebben ertoe geleid dat sommige producten van Spadel uit de rekken verdwenen zijn, wat doorweegt ‘en zal blijven doorwegen op de resultaten van 2012’. De prijsevolutie van grondstoffen is eveneens ‘een belangrijke bekommernis’, klinkt het in het persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud