Ontex keert terug naar Euronext

©Photo News

De kogel is door de kerk. Ontex keert terug naar Euronext Brussel. Dat bevestigt de luierfabrikant nu ook formeel.

Het nieuws hing al enkele maanden in de lucht, maar Ontex en zijn aandeelhouders kondigden nu officieel hun voornemen aan om de luierfabrikant (opnieuw) naar de beurs te brengen. De terugkeer van Ontex op het Brusselse koersenbord - de naam van de luierfabrikant stond er tussen 1998 en 2003 al op - is een Belgische primeur. Nooit eerder vatte een Belgisch bedrijf in Brussel twee beurscarrières aan.

Het bedrijf wil met een kapitaalsverhoging 325 miljoen euro ophalen, maar zal naar gelang de vraag ook bestaande aandelen op de markt brengen. Met de kapitaalsverhoging wordt in eerste instantie de schuldenberg met 280 miljoen euro verminderd. Die schuldenberg bedroeg op 31 maart van dit jaar ongeveer 826 miljoen euro.

Particulieren

De beursgang zou voor de zomer afgerond moeten zijn. Bij het aanbod van de aandelen mikken de verkopers zowel op institutionele beleggers als op Belgische particulieren. Voor particulieren is minimum 10 procent van de aandelen voorbehouden. Nieuwe aandeelhouders wordt beloofd dat 35 tot 40 procent van de jaarlijkste winst zal worden uitgekeerd als dividend. Behalve de zakenbanken Goldman Sachs en Merrill Lynch maken ook de Belgische beurshuizen KBC Securities en Petercam deel uit van het bankensyndicaat.

Ontex-CEO Charles Bouaziz ziet geen problemen met de quasi gelijktijdige beursgang van beurshandelaar Euronext. Euronext wil ook nog voor de zomer naar de beurs trekken. 'Er is genoeg kapitaal in de markt om verschillende IPO's tegelijk te absorberen', aldus Bouaziz, die ook opmerkt dat de bedrijven in andere sectoren werkzaam zijn. 

Bestuurders

Ontex trekt ook drie onafhankelijk bestuurders aan, waaronder Corelio-CEO Luc Missorten en Inge Boets van consultancybedrijf EY. Ook de Zweed Gunnar Johansson komt in de raad van bestuur. Johansson heeft 28 jaar ervaring bij het Zweedse SCA, gespecialiseerd in hygiëneproducten zoals luiers. 

De Tijd berichtte vorige maand dat Goldman Sachs Capital Partners en Texas Pacific - de aandeelhouders van Ontex - à priori minder dan de helft van hun aandelen willen verkopen en dat de operatie een omvang van ongeveer een half miljard  euro zou moeten hebben. Dat bedrag houdt zowel rekening met se kapitaalverhoging als met de verkoop van bestaande aandelen.

Ter herinnering: Goldman Sachs Capital Partners en Texas Pacific kochten Ontex in 2010 voor 1,2 miljard euro in. De 'deal' is nog steeds de grootse Belgische 'buy-out' (met schulden gefinancierde overname) ooit in ons land.

 

 

Wachtrij Eerder deze week kondigde de Amerikaanse beurzengroep ICE al aan dat het zijn Europese poot Euronext naar de beurs wil brengen. De eerste notering is voorzien in de loop van de maand juni. Ondertussen warmt ook het biotechbedrijf Argen-X zich op om naar Euronext Brussel te trekken. Parallel werkt de vastgoedbevak Montea, in navolging van een succesvolle obligatie-uitgifte van 30 miljoen euro, aan een kapitaalverhoging van 50 miljoen. Die zou eveneens voor de zomer plaatshebben. Ondertussen is het Leuvense 3D-printbedrijf Materialise nog altijd zinnens om naar de Amerikaanse Nasdaq te trekken.  

Wachtrij

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse beurzengroep ICE al aan dat het zijn Europese poot Euronext naar de beurs wil brengen. De eerste notering is voorzien in de loop van de maand juni.

Ondertussen warmt ook het biotechbedrijf Argen-X zich op om naar Euronext Brussel te trekken. Parallel werkt de vastgoedbevak Montea, in navolging van een succesvolle obligatie-uitgifte van 30 miljoen euro, aan een kapitaalverhoging van 50 miljoen. Die zou eveneens voor de zomer plaatshebben.

Ondertussen is het Leuvense 3D-printbedrijf Materialise nog altijd zinnens om naar de Amerikaanse Nasdaq te trekken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud