Advertentie

Paardenvleescrisis doet Ter Beke meer pijn dan verwacht

Het vertrouwen van de consument in bereide gerechten blijkt trager dan verwacht te herstellen na de paardenvleescrisis. (foto belga) ©BELGA

Vleesverwerker Ter Beke heeft er zoals verwacht een moeilijk jaar op zitten, met name in de divisie van de bereide maaltijden. Door de paardenvleescrisis begin 2013 haakten de consumenten af, en ze keren minder snel terug dan verwacht.

Ter Beke zag zijn omzet 3,3 procent dalen tot 407,2 miljoen euro. De omzet van de vleeswarendivisie, die onder meer de merken L'Ardennaise, Pluma en Daniel Coopman omvat en ook vleeswaren versnijdt en verpakt voor huismerken van warenhuizen, kon iets beter dan stabiel worden gehouden (+0,4%), vooral door een groei in Nederland. 

Bij de bereide gerechten klapte de omzet echter 11,4 procent in elkaar. De consument in Europa verloor zijn appetijt voor bereide gerechten, met name voor lasagne, door de paardenvleescrisis. En daar hadden ook de merken van Ter Beke - Come a Casa en Vamos naast huismerken - last van, ook al was er bij Ter Beke helemaal geen sprake van het illegaal verwerken van paardenvlees. De verkoop ging achteruit en de opstart van een aantal contracten werd enkele maanden uitgesteld. Bovendien, vermeldt het vleesbedrijf, blijft het wantrouwen langer hangen dan verwacht.

De rendabiliteit moest mee achteruit. De rebitda (recurrent resultaat voor intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen) daalde met 7,1 procent tot 30,8 miljoen euro. Logischerwijs is ook deze achteruitgang vooral toe te schrijven aan de divisie bereide gerechten, ook al was er wel al een stevige verbetering bij die divisie in de tweede jaarhelft. Toch bleven de betere resultaten van de vleeswarendivisie onvoldoende om de klappen bij de bereide gerechten te compenseren.

Ter Beke sloot in de zomer van 2012 een vestiging in Alby-sur-Chéran in Frankrijk, wat nog tot kosten leidde in 2013. Ook worden er al kosten opgenomen voor de stopzetting van de productie van gezouten en gedroogde vleeswaren in Herstal eind vorig jaar. Samen met andere eenmalige kosten, onder meer door het uitbreken van de paardenvleescrisis, leidt dit tot een ebitda van 28,6 miljoen euro, of 8,1 procent lager dan een jaar eerder.

De bedrijfswinst (ebit) kwam 21,9 procent lager uit op 10,6 miljoen euro. De nettowinst belandde op 6,2 miljoen euro, wat 24,4 procent minder is dan in 2012. Dat het lager zou zijn dan in 2012 was in een tussentijdse verklaring in november al meegegeven.

Zowel de omzet als de ebit komen wat onder de verwachtingen van analist Hans D'Haese van Bank Degroof uit, die dan ook een minder effect op het resultaat per aandeel had verwacht. Dat resultaat komt uit op 3,58 euro per aandeel, of 24,4 procent minder dan de 4,74 euro van 2012.

Er wordt voorgesteld het brutodividend op 2,50 euro per aandeel te houden, zoals ook over 2012.

Vooruitzichten

Het consumentenvertrouwen herstelt gestaag en Ter Beke werkt ook aan nieuwe producten die dit jaar gelanceerd worden. De groep stelt erop te vertrouwen dat, behoudens onvoorziene omstandigheden, het resultaat voor 2014 dat van vorig jaar zal overtreffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud