Palmolie bezorgt Sipef uitstekend halfjaar

Een palmolieplantage op Sumatra ©AFP

Een stevige palmolieprijs leverde Sipef een sterk halfjaar oop. De palmolieprijs is nu wel sterk teruggevallen, maar omdat Sipef al bijna 80 procent van zijn jaarproductie op voorhand heeft verkocht mag een hogere jaarwinst dan in 2013 worden verwacht.

De resultaten van Sipef worden in hoofdzaak door twee factoren bepaald: de productievolumes van zijn voornaamste teelten (palmolie en rubber) en de prijzen die deze producten halen op de internationale markten.

In het eerste halfjaar zaten de omstandigheden mee en kon Sipef meer palmolie, rubber en bananen oogsten. De totale productie van de groep voor palmolie lage bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder, het rubbervolume dikte 5,1 procent aan en de bananenproductie zelfs 17,6 procent. Alleen de theeproductie (-2,2%) bleef wat achter, door ongunstig weer en bladetende insecten.

De gemiddelde marktprijs voor palmolie lag in de eerste zes maanden op een goed niveau: 899 dollar per ton tegen 852 dollar in de vergelijkbare periode van 2013. In het tweede kwartaal begon de prijs echter te verzwakken door een recordoogst van soja in Zuid-Amerika.

Voor rubber was de prijsevolutie minder gunstig. Door de combinatie van aanzienlijke voorraden en een zwakke vraag viel de gemiddelde marktprijs terug van 3.030 tot 2.187 dollar per ton. De goede thee-oogst in Kenia woog dan weer op de theeprijzen, terwijl de gemiddelde marktprijs voor bananen grosso modo stabiel bleef.

Dit alles leidde ertoe dat de omzet van Sipef met 5,5 procent steeg tot 157,7 miljoen dollar. Door een lagere eenheidskostprijs - te danken aan hogere volumes en gunstige wisselkoersevoluties - verbeterde de brutowinst met 22,4 procent tot 44 miljoen dollar en de bedrijfswinst met 22 procent tot 31,1 miljoen dollar. Het gaat hier telkens om resultaten voor IAS 41, een volatiele boekhoudkundige post die Sipef verplicht zijn landbouwareaal telkens aan 'de marktwaarde' af te toetsen.

Sipef ziet de nettowinst 63,9 procent klimmen tot 28,1 miljoen dollar. De veel sterkere stijging van de netto- dan de bedrijfswinst heeft een boekhoudkundige oorzaak. Vanaf dit jaar worden een aantal joint ventures- vooral de plantage PT Agro Muko in Sumatra - niet langer proportioneel over heel de resultatenrekening meegenomen, maar alleen onderaan de resultatenrekening bijgeteld bij de groepswinst. PT Agro Muko was veel winstgevender dan vorig jaar, wat de nettowinst een extra boost gaf.

Prijsdaling

Sipef bevestigt de positieve prognose die in juni op de algemene vergadering was gegeven: hogere resultaten dan in 2013. De plantagegroep baseert zich hiervoor in de eerste plaats op palmolie, haar voornaamste teelt. Palmolie zal hogere volumes opleveren dan vorig jaar en Sipef heeft tot dusver al 79 procent van zijn productie op voorhand verkocht tegen gemiddeld 976 dollar per ton.

Daarmee is Sipef de recente sterke prijsdaling - tot rond 750 dollar - te snel af. Omdat Verenigde Staten op een recordoogst voor sojabonen afstevenen, staat de palmolieprijs momenteel op zijn laagste niveau sinds oktober 2009. François Van Hoydonck, de topman van Sipef, verwacht dat de lage palmolieprijs voor de rest van het jaar zal aanhouden. Verder dan zes maanden vooruitkijken is gewoon niet mogelijk. Hij merkte wel op dat palmolie met de huidige lage prijs weer interessant wordt om te verwerken in biobrandstoffen, vooral daar de (aard)olieprijs boven de 100 dollar per vat blijft.

Van zijn rubberproductie heeft Sipef al 82 procent verkocht en van zijn theevolumes 65 procent, telkens tegen prijzen die zowat 30 procent lager liggen dan vorig jaar. Voor een stijging van de rubberprijs is het vooral wachten op een impuls uit China. De markt blijft voorlopig vlak doordat China nog altijd op grote stocks zit. De prijs staat extra onder druk omdat kleine West-Afrikaanse producenten hun productie op de markt dumpen.

Expansie

Sipef bleef in het eerste halfjaar zijn plantage-areaal verder uitbreiden. In Zuid-Sumatra heeft de groep intussen meer dan 5.000 hectare van kleine telers gecompenseerd en meer dan 500 hectare beplant. Daarvan werd 250 ha in het eerste kwartaal gerealiseerd, maar in het tweede kwartaal was er een versnelling tot meer dan 1.000 ha, schat Van Hoydonck.

Samen met de nieuwe aanplantingen op Papoea-Nieuw-Guinea denkt de Sipef-topman dit jaar op meer dan 2.000 hectare extra beplante oppervlakte uit te komen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud