Advertentie

'Pas na zomer praten met directie Delhaize'

©BELGA

Tientallen werknemers en vakbondsleden hebben zich woensdag in de late voormiddag verzameld voor de zetel van Delhaize in Molenbeek (Brussel). Ze eisen dat de sociale onderhandelingen worden uitgesteld tot na de zomer, en willen de geplande ondernemingsraad niet laten doorgaan.

'Alle Delhaize-werknemers in solden', staat onder meer te lezen op pamfletten van de werknemers. Zij willen 'gerespecteerd' worden en weigeren om de eerste fase van het plan van Delhaize te onderhandelen.

De vakbonden zullen in gemeenschappelijk front aan de directie uitleg vragen, onder meer over de reële economische situatie van het bedrijf of de potentiële investeringen die Delhaize aankondigde. Ze zijn vast van plan om de geplande ondernemingsraad, die om 13 uur gepland was, niet te laten doorgaan.

Dat zou immers betekenen dat de consultatiefase in het kader van de wet-Renault, die het collectief ontslag regelt, van start kan gaan. En de vakbonden willen daarmee wachten tot na de zomer.

'De vakantieperiode is uiteraard niet geschikt: veel mensen gaan met vakantie, terwijl wij hen regelmatig moeten informeren, hun mandaat moeten krijgen en, eventueel, hen moeten kunnen mobiliseren. Het gemeenschappelijk vakbondsfront zal dus de opschorting van de informatiefase vragen in juli en augustus', luidt het. 

Op de ondernemingsraad van woensdag zullen de bonden hun vragen stellen, maar niet met de directie onderhandelen. Ze vragen een nieuwe ondernemingsraad volgende week. De topman van Delhaize België zal de ondernemingsraad van woensdag niet voorzitten, wat de vakbonden beschouwen als een onaanvaardbaar teken van misprijzen.

Enkele tientallen vakbondsmensen betogen woensdagmiddag voor de zetel van Delhaize waar de ondernemingsraad plaatsvindt. Onder hen ook enkele werknemers van de Nederlandse keten Albert Heijn. 'De malaise bij Delhaize haalt de hele distributiesector naar beneden', menen zij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud