Prijzen grote bordeauxwijnen 2009 verviervoudigen

Foto AFP ©AFP

De grote bordeauxwijnen van de veelbelovende jaargang 2009 worden 'en primeur' aangeboden tegen prijzen die vier keer hoger zijn dan in 2008. Gemiddeld liggen de prijzen in de primeurverkoop nu 91,8 procent hoger dan een jaar geleden, becijferde het Britse wijnmagazine Decanter.

Wijnliefhebbers zijn razend enthousiast over het oogstjaar 2009. Dankzij quasi optimale groei-omstandigheden wordt een wijnjaar voorspeld dat vergelijkbaar is met legendarische jaartallen als 1929 of 1959. Primeurproevers zijn tot dusver heel positief, maar wijzen er wel op dat er in de diverse regio's ook tegenvallers voorkomen.

Na een aarzelende start is de primeurcampagne voor de Bordeaux 2009 nu op kruissnelheid gekomen. Wijnhuizen, vooral de grote, tasten eerst de markt af om te zien welke richting het uitgaat. Maar nu maken ook de tophuizen stilaan hun primeurprijzen bekend. Vorige week was het de beurt aan Lafite Rothschild en Mouton Rothschild, en wat zij in petto hadden, zond een schokgolf door de sector.

Lafite Rothschild biedt zijn 2009 'en primeur' aan voor 550 euro per fles, liefst 323 procent meer dan voor de jaargang 2008. Mouton Rothschild vraagt eveneens 550 euro, maar de prijsverhoging is er nog iets groter: 358 procent. In beide gevallen gaat het om de prijzen 'ex négociant'. In de winkel wordt dat dus rond de 7.500 euro voor een kist (of 625 euro per fles), schat Decanter. Ten opzichte van het grote bordeauxjaar 2005 komt de prijsstijging neer op ruim 50 procent.

De astronomische prijsverhogingen zorgen voor grote verontwaardiging, niet alleen bij (gefortuneerde) wijndrinkers, maar ook bij handelaars. De grote wijnhuizen lossen hun 'en primeur'-wijn altijd in tranches. Dat betekent dat handelaars de aangekochte wijn bijhouden tot de prijs voor de jaargan definitief vastligt. Amerikaanse handelaars zijn extra op hun hoede omdat een verdere daling van de euro hen parten kan spelen. In dat geval zou nu aankopen immers een financiële tegenvaller kunnen opleveren.

Topwijnen dienen gerekend tot de meest exclusieve luxegoederen, zodat de prijsevolutie er vaak extreem is. De prijsverhogingen voor cru bourgeois-wijnen of niet geklasseerde bordeauxwijnen zijn veel kleiner. Zo wordt Chasse Spleen 'en primeur' aangeboden voor 16,8 euro, een toename met 24 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud