Staking bij Kraft in Halle tot dinsdag

De staking die vorige week begon bij Kraft Foods in Halle wordt nog zeker tot dinsdag verder gezet. De reden voor het ongenoegen is een verhuis van de productie van Chokotoffs, Bouchées en Mignonettes naar Oost-Europa.

De spontane staking die eind vorige week uitbrak bij chocoladeproducent Kraft Foods in Halle duurt nog zeker tot dinsdag. Dat zeiACV-vakbondssecretaris Christel Van de Gucht zondagmiddag.

De sociale onrust bij Kraft Foods begon in juni toen de directie aankondigde de productie van de Chokotoffs, Bouchées en Mignonetten naar Litouwen, Tsjechië en Polen te verhuizen. Hierdoor worden 99 van de 418 werknemers ontslagen.

Tijdens onderhandelingen hebben de vakbonden steeds geëist dat de directie hierop terugkomt. 'Het personeel ging spontaan in staking nadat we hen op de hoogte brachten van de plannen van de directie. Die zegt dat, mits aanpassingen, de Chokotoff-lijn kan behouden worden. Daarbij zouden 14 jobs gered worden. Om de besparingsdoelstellingen van het hoofdkantoor in Zürich te halen, zou er bijkomend 600.000 euro op jaarbasis moeten bespaard worden op voordelen voor werknemers. Het ging onder meer over werknemersvervoer, winstdeling en afschaffing bedrijfsrestaurant', aldus Van de Gucht.

De werknemers reageerden hierop zo woedend dat ze onmiddellijk het werk neerlegden.

Dinsdag wordt er een personeelsvergadering georganiseerd, waar directie en vakbonden hun standpunt bekendmaken.

De werknemers krijgen tot slot de kans te kiezen tussen het instemmen met de oorspronkelijke plannen van de directie (en het afsluiten van info- en consultatiefase voorzien in wet-Renault), en het verder onderhandelen over alternatieven om de delokalisatie te voorkomen.

'Volgens de directie twijfelt het hoofdkantoor in Zürich tussen Halle en Bratislava voor een investering van 2,5 miljoen euro in modernisering van de chocoladeverwerking. Halle zou hierdoor meer kunnen produceren en enkele producten van Cadbury overnemen", aldus Van de Gucht. Cadbury is een Brits chocolademerk, ook in handen van Kraft Foods.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud