Wal-Mart ondertekent veiligheidspact Bangladesh niet

De ingestorte textielfabriek in Bangladesh, waar meer dan 1.000 arbeiders het leven lieten - Foto AFP ©AFP

's Werelds grootste retailer Wal-Mart wil niet weten van een veiligheidspact voor zijn fabrieken in Bangladesh. In plaats van mee te stappen in het initiatief van lokale arbeidersverenigingen, zal de groep zelf zijn lokale fabrieken gaan inspecteren. Het bedrijf blijft vaag over hoe het zijn bevindingen zal delen.

Het initiatief voor het veiligheidspact kwam er na het drama in het fabrieksgebouw Rana Plaza twee weken geleden. Daar lieten minstens 1.127 arbeiders in verschillende textielateliers het leven in wat de grootste industriële ramp in Bangladesh was.

Het bevestigde de trieste reputatie van Bangladesh op het vlak van de veiligheid op de werkvloer. Daarbij kwam Wal-Mart al enkele keren in een slecht daglicht te staan. In november brandde een fabriek in Tazreen uit, waarbij 112 arbeiders om het leven kwamen. De retailer heeft tot dusver geweigerd om de families van de slachtoffers financieel te vergoeden. Ook Sears wilde daar niet van weten, terwijl andere klanten van de fabriek zoals C&A dat wel deden.

En ook nu wil Wal-Mart het toezicht op zijn leveranciers niet uit handen geven. De groep gaat zelf inspecties bij zijn fabrikanten uitvoeren. Het bedrijf maakt zich sterk dat het fabrieken die niet aan de vereisten voldoen, zal sluiten. Maar woordvoerder Kevin Gardner wil nog niet kwijt hoeveel Wal-Mart van zijn inspectierapporten zal publiek maken. 'We zullen meer te delen hebben wanneer we op 1 juni starten met de inspecties.'

Donderdag verstrijkt de deadline waarop retailers kunnen instappen in het brandveiligheidsakkoord dat met goedkeuring van arbeidersverenigingen in Bangladesh werd opgesteld. Dat akkoord kreeg al de steun van kledingreuzen zoals H&M, Inditex (bekend van Zara) en PVH (bekend van Tommy Hilfiger).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n