'Belgische vastgoedmarkt zit in impasse'

©Photo News

Terwijl de vastgoedmarkt in de belangrijkste steden in Europa daalt, zit de Belgische markt in een impasse. Koopjesjagers beloeren de markt, maar de verkopers houden voorlopig vast aan hun prijzen. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van de Europese vastgoedmarkt door PwC in samenwerking met het Urban Land Institute. Toch is er een segment van de markt dat groeit: de sale & leaseback transacties.

(tijd) - Het beeld dat de studie, een rondvraag bij 500 sleutelfiguren in het Europese vastgoedlandschap, schetst is dat van een markt die terugplooit op zichzelf. De beschikbaarheid van kapitaal zowel in de vorm van eigen middelen als vreemd vermogen nam sterk af ten opzichte van vorig jaar. Vastgoedinvesteerders grijpen terug naar betrouwbare locaties en worden risico-avers. Niet verwonderlijk dus dat steden als München en Hamburg aan kop staan in de rangschikking van interessantste locaties voor investeringen. Istanbul, dat vorig jaar op de eerste plaats noteerde, valt terug naar de derde positie. De zwaar door de crisis getroffen steden Madrid en Dublin staan onderaan de ranglijst.

Brussel

Brussel houdt goed stand in de rangschikking. De hoofdstad zakt van de 14e naar de 15e plaats. Rekening houdend met risicofactoren dan blijft Brussel met een 8e plaats in de kopgroep. 'De respondenten van de studie vinden Brussel een relatief veilige plaats om in te beleggen op het vlak van vastgoed. De aanwezigheid van de Europese Commissie draagt bij tot de stabiliteit. Men verwacht dat internationale spelers hier sowieso actief zullen blijven. De problemen met de Belgische grootbanken laat ook de internationale investeerders niet onberoerd, maar toch horen we vandaag dat in het voordeel van Brussel speelt dat het geen financieel centrum is.'

Sale & Leaseback

Toch oogt het plaatje niet echt rooskleurig. Op de Belgische markt werden de laatste maanden weinig transacties gezien - en dan nog voornamelijk kleinere transacties, blijkt uit de studie. Verkopers houden vast aan hun prijzen, koopjesjagers beloeren de markt. Met als gevolg weinig transacties en een gebrek aan richtlijnen voor de waardering van de eigendommen.

Bovendien hebben heel wat buitenlandse spelers de Belgische markt verlaten. 'De laatste tijd zijn voornamelijk de Belgische vastgoedbevaks actief en dan voornamelijk met sale & leaseback transacties. De toename van sale en leaseback, waarbij genoten kan worden van fiscale voordelen, ten opzichte van het totale investeringsvolume kadert in een Europese trend die al enige jaren is ingezet.

Stijn Demeester

 

Lees het uitgebreide verslag morgen in de krant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect