'Correctie woningprijzen kleiner dan verwacht'

De prijzen van de woningen zijn in de eerste zes maanden van dit jaar met 5,6 procent gedaald, stelt de studiedienst van ING België. De cijfers stemmen overeen met de eerdere prognose van de bank gemaakt in februari. Voor heel 2009 blijft ING België bij een daling met 8 procent. De verwachte globale dalingvork tegen midden 2010 wordt door de bank wel verlaagd van 14 à 16 procent naar 10 à 12 procent.

'De meeste Europese vastgoedmarkten kenden prijsdalingen tijdens het eerste kwartaal van 2009, maar België hield relatief goed stand, met een daling die geringer was dan elders', stelt  Julien Manceaux in het onderzoeksrapport  'Focus on the Belgian Real Estate'.

Op de Belgische markt kenden de vastgoedtransacties drie opeenvolgende kwartalen van historisch slechte resultaten.

'De toestand zal echter in de tweede helft van het jaar verbeteren', stelt de bank. 

Villa's 

Op het einde van het eerste halfjaar waren de woningprijzen al met 5,6 procent gedaald ten opzichte hun hoogtepunt. De correctie was bijzonder sterk voor de villa’s (12 procent), maar dit was nog niet genoeg om de toegankelijkheid van de markt significant te doen oplopen.

'Dankzij nieuwe prijsdalingen in de tweede helft van het jaar zal het herstel van de verkopen aanhouden. Dit lijkt het scenario van februari – correctie van de prijzen met 8 procent in 2009 ten opzichte van hun hoogtepunt – te bevestigen', meent Julien Manceaux.

Peil 2005

De huidige stabilisatie van de economie zet ING België  aan om de prognose voor 2010 opwaarts te herzien. Op grond van de nieuwe beschikbare cijfers lijkt een globale correctie van 10 à 12 procent  (in plaats
van 14 à 16 procent) mogelijk'.

Dit impliceert een verdere prijsdaling van 4 à 6 procent (ten opzichte van het hoogtepunt) tegen medio 2010. Dit moet de markt opnieuw op zijn peil van 2005 brengen.

De studiedienst van ING België was meer dan een jaar geleden een van de eerste om te waarschuwen voor een forse correctie op de Belgische woningmarkt.

Patrick Luysterman 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect