Gerecht neemt recordbedrag diamanten in beslag

©Dominic Verhulst

Het Antwerpse gerecht nam vorige week bij een grote handelaar voor een recordbedrag van 150 miljoen euro diamanten in beslag. Dat vernam de redactie. De sector is geschokt en waarschuwt ervoor dat de diamantsector mogelijk wegtrekt uit Antwerpen.

(tijd/belga) - Het gerecht nam de afgelopen maanden regelmatig diamanten in beslag in Antwerpen. Het optreden had te maken met een grootschalige zwendel via Monstrey Worldwide Services, een belangrijke expediteur in de metropool. Een honderdtal diamantairs werd door het gerecht in verband gebracht met de affaire.

Vanuit de sector werd verontwaardigd gereageerd omdat het gerechtelijke optreden de handel compleet dreigde te verlammen. Zonder hun diamantvoorraden is het voor diamantairs immers onmogelijk zaken te doen. Hier en daar werd geopperd dat het optreden de doodsteek zou kunnen betekenen voor de Antwerpse diamantactiviteit, die steeds meer concurrentie krijgt van ontluikende diamantcentra in onder meer India en Dubai.

"Met de inbeslagname treft men tientallen bedrijven en tientallen werknemers, omdat de getroffen onderneming een essentieel onderdeel vormt van de Antwerpse diamanthandel", zegt Freddy Hanard, CEO van het Antwerp World Diamond Center (AWDC). "Het vertrek van de diamantsector uit Antwerpen is niet denkbeeldig", waarschuwt Hanard.

Het AWDC vraagt nu met aandrang dat de goederen worden vrijgegeven. "In het belang van het goed functioneren van de markt, voor het te laat is", zo reageerde Hanard maandag tijdens een persconferentie over het belang van de diamantsector. "Het zal geen maanden duren vooraleer bedrijven reorganiseren, vooraleer bedrijven sluiten en arbeidsplaatsen verdwijnen. Het is één na twaalf."

Ook minister van Staat, Mark Eyskens wees op de kwetsbaarheid van de diamantsector. Hij had het over grote onweerswolken die zich opstapelen. "We moeten er zorg voor dragen dat juridische procedures de continuïteit van een onderneming en een sector niet in het gedrang brengen", waarschuwt Eyskens.

"We moeten creatief zijn, zodat het gerechtelijk onderzoek kan worden gevoerd en het bedrijf kan voortwerken. Deze inbeslagname is erg nadelig voor de reputatie van de diamantsector in de hele wereld. Zoiets tast je naam en faam aan en het duurt jaren om dat weer goed te maken." "De diamantsector is een mobiele sector", vervolgde Eyskens, "zonder industriële installaties en fabrieken die een sector honkvast maken. De financiële crisis zal onvermijdelijk een effect hebben op de diamantsector en alle andere sectoren van de economie. Bovendien is diamant als luxeproduct zeer crisisgevoelig."

Begin dit jaar kwam er goed nieuws voor de sector via een wetsvoorstel dat het voor onderzoeksrechters onmogelijk zou maken op eigen houtje diamanten en andere bedrijfsgoederen in beslag te nemen. Ze zouden daar eerst toestemming voor moeten krijgen van een expert uit het bedrijfsleven.

In augustus haalde de sector opnieuw opgelucht adem toen de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (ki) een reeks in beslag genomen diamanten teruggaf aan de verdachte diamantairs. Maar nu blijkt dat het gerecht opnieuw in actie is geschoten en daarbij voluit gaat. Vorige week werden bij een grote handelaar immers voor een recordbedrag van 150 miljoen euro diamanten in beslag genomen. De inbeslagname kan nog worden uitgebreid tot 366 miljoen euro, zo vernam de redactie.

Tijdens de persconferentie over het belang van de diamantsector, verwees het AWDC nog naar cijfers die aantonen dat slechts 0,2 procent van de verhandelde diamant conflictdiamant is. Woordvoerder Philip Claes zei dat dat te veel blijft, maar dat het controlesysteem wel zijn werk doet. "Wij blijven pleiten voor eenzelfde regelgeving die wereldwijd wordt geïmplementeerd", aldus Claes, die erop wees dat het Antwerpse gerecht het enige is dat het probleem aanpakt.

 

 

Advertentie
Advertentie