Helikoptergroep NHV op zoek naar partner

Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) gaat op zoek naar een (financiële) partner om zijn groei te versnellen. De aandeelhouders van het Oostendse helikopterbedrijf hebben de zakenbank ING een mandaat gegeven om het proces in goede banen te leiden. De zoektocht zit nog in een beginfase. NHV is gespecialiseerd in helibeloodsing en vervoer per helikopter van bemanningen naar olie- en gasvelden.

(tijd) - Eric Van Hal, de gedelegeerd bestuurder van NHV, bevestigt de plannen. ‘We groeien enorm en kunnen het werk amper aan. Om die groei te kunnen opvangen, onderzoeken we of overnames passen in het groeiproces. We praten met enkele andere helikopterbedrijven. Momenteel is een grote consolidatie aan de gang in de sector. Met onze bankier bekijken we alle scenario’s. Een partner behoort dan ook tot de mogelijkheden’, zegt hij.

‘Maar we hebben onze handen vrij en alles verloopt zonder verplichtingen. Onze balans is oké en we draaien goed. Als een overname niet haalbaar is, zetten we misschien wel onze zoektocht naar een financiële partner stop.’

Offshore

NHV haalt de helft van zijn omzet uit de offshoresector, een groeimarkt met relatief hogere marges. In België verzekert het bedrijf de beloodsing van schepen van en naar de Vlaamse havens. Maar de activiteiten in het buitenland zijn nog belangrijker. ‘We doen ook de helibeloodsing van schepen in de havens van Rotterdam, Amsterdam en IJmuiden. We zijn ook steeds meer actief in het aan boord brengen van bemanning op de offshore olie- en gasvelden van de Shells en Exxons van deze wereld’, zegt de gedelegeerd bestuurder van NHV.

Een andere belangrijke groeimarkt worden de offshore windmolenparken die overal als paddenstoelen uit de grond rijzen. NHV is eveneens actief in medische vluchten, taxidiensten, vervoer van vips en pleziervluchten zoals incentives.

Noordzee Helikopters Vlaanderen werd elf jaar geleden opgericht door Eric Van Hal, halfbroer Jef De Kinder en William Wilford. Wilford is bestuursvoorzitter, De Kinder ondervoorzitter en Van Hal gedelegeerd bestuurder. Alle drie hebben ze een derde van het kapitaal in handen.

Het Oostendse bedrijf beschikt over een vloot van elf helikopters. Eind volgend jaar komen er nog drie exemplaren bij. Tegen 2012 zal NHV nog twee grote helikopters van Eurocopter in gebruik nemen. Die toestellen, met een capaciteit van 16 passagiers, zullen worden gebruikt bij de beloodsing of bij het transport van personen naar olie- en gasinstallaties. De nieuwe helikopters kosten tussen 11 en 13 miljoen euro. Ze kunnen eveneens ingezet worden voor reddingsmissies boven zee, een taak die nu wordt uitgevoerd door de Sea Kings van het Belgische leger.

NHV boekte in 2006 een omzet van 12,5 miljoen en een winst van 2,3 miljoen euro. Dit jaar mikt het op een omzet van 20 miljoen euro. Het bedrijf stelt een 60-tal personen tewerk.


NHV startte in 1999 met de beloodsing per helikopter van de grote schepen op de Westerschelde en het aan boord brengen van loodsen bij slecht weer op zee. Daarvoor sloot het bedrijf met de Vlaamse overheid een contract van circa 25 miljoen euro dat loopt over negen jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content