Luchtvaart verwacht volgend jaar minder passagiers

De luchtvaartsector gaat in 2009 wereldwijd een verlies lijden van 2,5 miljard dollar (1,94 miljard euro). Dat zou wel een halvering betekenen tegenover het geschatte verlies dit jaar. Voor het eerst sinds 2001 zal volgend jaar het aantal passagiers dalen, meldt de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

(belga) - Volgend jaar zullen de luchtvaartmaatschappijen geconfronteerd worden met "de ergste omstandigheden in vijftig jaar wat betreft omzet", zo luidt het. De inkomsten zouden zakken tot 501 miljard dollar, na 536 miljard dollar dit jaar.

De IATA verwacht volgend jaar een achteruitgang van het wereldwijde passagiersaantal met 3 procent. Dat zou de eerste daling zijn sinds 2001, toen er 2,7 procent reizigers minder werden geteld. Dit jaar steeg het aantal passagiers nog met 2 procent. De lagere olieprijzen zouden dit wel compenseren, waardoor de uiteindelijke verliezen minder hoog zullen uitvallen dan in 2008. Voor dit jaar verwacht de organisatie immers wereldwijde verliezen van naar schatting 5 miljard dollar.

Midden oktober voorspelde IATA nog een verlies van 4,1 miljard dollar in 2009. Dit verlies werd verminderd ten gevolge van de forse daling van de olieprijzen en van de maatregelen die Amerikaanse maatschappijen hebben genomen om het hoofd te bieden aan de economische malaise.

De Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zouden ook de enige zijn die 2009 met winst kunnen afsluiten, na zware verliezen dit jaar. Voor de Europese luchtvaartmaatschappijen verwacht IATA een vertienvoudiging van het verlies tot 1 miljard dollar (zowat 777 miljoen euro) in 2009.

De vrachttrafiek per vliegtuig zal volgend jaar naar verwachting afnemen met 5 procent, na een daling met 1,5 procent in 2008.
De IATA vertegenwoordigt 230 luchtvaartmaatschappijen, goed voor 93 procent van het internationale luchtverkeer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud