Luchtvaartmaatschappij Exel belandt in gevarenzone

(tijd) - De ExelAviationGroup (EAG) van de Nederlandse ondernemer Erik de Vlieger zit in grote financiële problemen. De Vlieger maakte gisteren bekend dat de luchtvaartmaatschappij binnenkort uitstel van betaling moet aanvragen. De directeur van de onderneming, Bart Drechsel, stapte daarop met onmiddellijke ingang op.

De Amsterdammer Erik de Vlieger, die voor 50 procent aandeelhouder is van EAG, werd vorige week drie dagen door de Nederlandse politie vastgehouden. De Nederlandse media deden uitgebreid verslag van zijn aanhouding. Toeleveranciers van ExelAviationGroup (brandstof- en onderhoudsbedrijven en cateraars) zouden naar aanleiding van die berichtgeving hun soepele betalingsregeling ingetrokken hebben, verklaarde De Vlieger gisteren in een kranteninterview.

De schuld van ExelAviationGroup is de laatste dagen snel opgelopen, naar een bedrag van 12 miljoen euro. EAG is vanwege de financiële nood nu verplicht om uitstel van betaling aan te vragen bij de Nederlandse rechtbank. Een groot gedeelte van de bedrijven die om uitstel verzoeken, gaat in Nederland ook daadwerkelijk failliet. ExelAviationGroup is een conglomeraat van luchtvaartbedrijven, waaronder ook Belgium Exel valt. Bij het concern werken ongeveer 1.000 mensen. EAG verzorgt jaarlijks voor 300.000 reizigers vluchten naar de Caraïben, Latijns-Amerika en Azië.

De onderneming wordt al enkele maanden achtervolgd door negatieve publiciteit. Het begon met de bekendmaking van de Nederlandse justitie, vorig jaar november, dat de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland betrokken zou zijn geweest bij de het witwassen van drugsgeld. ExelAviationGroup had vorig jaar net lijnverbindingen uit de inboedel van Air Holland overgenomen.

Aanvankelijk bleef EAG nog buiten schot van de Nederlandse justitie. Dat veranderde toen EAG-directeur Harm Prins vlak voor Kerstmis werd aangehouden. Vorige week was grootaandeelhouder Erik Vlieger zelf aan de beurt. De Amsterdamse politie ondervroeg hem gedurende enkele dagen over zijn vermeende betrokkenheid bij de afpersing van een horeca-ondernemer.

De aankondiging van Erik de Vlieger dat EAG uitstel van betaling moet aanvragen, leidde gisteren prompt tot een bestuurscrisis bij het bedrijf. Directeur Bart Drechsel, die was benoemd tot tijdelijk opvolger van Harm Prins, stapte meteen op. Hij verklaarde dat De Vlieger met zijn uitlatingen de financiële problemen van het bedrijf alleen maar verergerd had. Nog meer toeleveranciers van het luchtvaartbedrijf zouden gisteren om onmiddellijke betaling van hun vorderingen verzocht hebben. Bovendien zouden potentiële investeerders voor EAG door het kranteninterview afgehaakt hebben.

Erik de Vlieger, die behalve in de luchtvaart ook actief is in de vastgoedsector en de uitgeverswereld, kondigde drie weken geleden nog zijn vertrek uit het zakenleven aan. Door het vertrek van Drechsel ziet hij zich echter gedwongen opnieuw de leiding bij EAG op zich te nemen. MB

22679827

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud