Advertentie

Sofina wil aandeelhouderschap Deceuninck stabiliseren

De Belgische financiële holding Sofina heeft 17,5 procent van de aandelen van Deceuninck, producent van kunststof raamsystemen en bouwprofielen, gekocht. Dat meldt Deceuninck in een persbericht. Door die operatie zakt het belang van de familie Deceuninck van 41 procent tot 23,5 procent.

(belga) Sofina kocht de aandelen met het oog op de stabilisatie van het aandeelhouderschap van de groep Deceuninck.

Het blok van 17,5 procent van de aandelen werd dinsdag nabeurs verkocht tegen 23 euro per aandeel. Dat betekent dat Sofina ruim 86,7 miljoen euro op tafel legt voor de zowat 3,77 miljoen aandelen.

De verkoopprijs ligt daarmee wel een stuk onder de slotkoers van Deceuninck van dinsdag. Die bedroeg 24,52 euro. 'Wanneer een groot pakket aandelen wordt verkocht is het de gewoonte dat een korting wordt gegeven', merkt Deceuninck-woordvoerder Ludo Debever op.

Sofina neemt het belang over 'met het oog op de stabilisatie van het aandeelhouderschap van Deceuninck'. Begin juli van vorig jaar meldde de West-Vlaamse groep 'alle strategische opties te onderzoeken om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen'. Met de instap van Sofina in het kapitaal komt een einde aan deze evaluatie van de strategische opties, schrijft Deceuninck vandaag.

'De familiale aandeelhouders hebben de voorkeur gegeven aan een participatie van Sofina door haar sterke industriele en bovendien Belgische verankering met participaties op lange termijn in tal van gerenommeerde bedrijven', zegt voorzitter Arnold Deceuninck in het persbericht. Sofina is met name ook aandeelhouder van Colruyt, Delhaize, Danone, Suez en Total.

'Dit biedt voor Deceuninck de meeste garanties op een stabiel aandeelhouderschap waardoor de toekomst van het bedrijf in het belang van alle belanghebbenden is veiliggesteld', zegt Arnold Deceuninck.

Volgens Debever was er ook interesse van verscheidene hefboomfondsen en durfkapitaalfondsen.

Naast de familie Deceuninck en Sofina is ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij First Eagles aandeelhouder. First Eagles houdt 20 procent aan. Het bedrijf Deceuninck zelf heeft ongeveer 1 procent van de aandelen. De rest, zowat 38 procent, is vrij verhandelbaar.

Volgens Debever zal de verkoop van een deel van het familiebelang operationeel geen impact hebben. Wel zullen vertegenwoordigers van Sofina in de raad van bestuur van Deceuninck stappen. De twee vertegenwoordigers van de familie, voorzitter Arnold Deceuninck en ondervoorzitter Willy Deceuninck, blijven op post.

Arnold en Willy zijn de zonen van respectievelijk Roger en Michel Deceuninck, 'de twee takken die het bedrijf groot hebben gemaakt', zegt Debever.

In het kader van de verkoop hebben de familieholdings Dasco en Plastec aan Deceuninck gemeld dat ze ontbonden worden. Een nieuwe 'stichting', genaamd Desco, werd opgericht om het saldo van de familiebelangen in onder te brengen. Verdere details over de structuur van de familiebelangen werd en wordt intern noch extern bekendgemaakt, meldt Debever. Hoeveel aandelen elke familietak verkoopt is ook niet geweten, voegt hij er aan toe.

De handel in Deceuninck werd vanmorgen opgeschort. Bij de herneming van de handel steeg het aandeel met 0,7 procent tot 24,7 euro euro. Rond 14.30 uur was de koers 0,90 procent gezakt tot 24,30 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud