Advertentie

Softwarepolitie krijgt lik op stuk

Medewerkers van drukkerij Deckers-Snoeck aan de slag in Zwijndrecht ( foto Sofie Van Hoof) ©Sofie Van Hoof

Het hof van beroep in Brussel is niet mals voor de softwarepolitie, beter bekend als de Business Software Alliance (BSA). In een arrest van 3 juni veroordeelt het hof de praktijken van de alliantie zelfs als bedrieglijk, een opsteker voor drukkerij Deckers-Snoeck die de softwarepolitie in 2003 over de vloer kreeg.

De Business Software Alliance (BSA) kwam al een paar keer in opspraak. BSA is een belangengroep boven grote softwarebedrijven zoals Microsoft of Adobe Systems. BSA wil paal en perk stellen aan het gebruik in bedrijven van illegaal gekopieerde software.

Het gebruik ervan leidt voor de producenten van computerprogramma's tot grote verliezen. BSA raamde het inkomstenverlies door het gebruik van illegale software in 2011 in ons land alleen op 181 miljoen euro.

Inval

Maar ondernemers klagen al lang over de manier waarop BSA de strijd tegen illegale software aanpakt. Zo ook drukkerij Deckers-Snoeck, een van de grootste drukkerijen in de Benelux. Het bedrijf drukt tijdschriften zoals Talkies, reclamedrukwerk voor bedrijven als Solvay en UCB, en puurt ook inkomsten uit het drukken van kunstboeken zoals voor het Guggenheim in New York.

Het bedrijf kreeg in 2003 de BSA over de vloer. ‘Het was meer een overval dan een controle’, zegt CEO Joris Deckers. De BSA viel er onaangekondigd binnen, samen met een deskundige, een gerechtsdeurwaarder, twee getuigen en een paar politieagenten. Deckers kreeg er te horen dat het personeel de pc’s niet meer mocht gebruiken, waardoor het bedrijf zijn activiteiten moest stopzetten.

Nadat de deskundige had vastgesteld dat het bedrijf gebruik maakte van illegale software, kreeg de bedrijfsleiding een dading voorgeschoteld. Een dading is een overeenkomst die een eind maakt aan alle hangende geschillen. Deckers-Snoeck betaalde onmiddellijk ruim 30.000 euro waarna de pc’s terug werden vrijgegeven. Net als veel andere bedrijven kreeg de drukkerij dus het mes op de keel.

Schadevergoeding

Nadat Deckers-Snoeck de schadevergoeding had betaald bleek echter dat niet alle software illegaal was. Meer nog, Microsoft, één van de klagers, wist zelfs dat er voor bepaalde software een licentie was verleend, maar liet na om dat aan de voormalige advocaat van BSA en de deskundige te melden.

De drukkerij zelf kon op het ogenblik van de inval niet onderzoeken of de software illegaal was, precies omdat ze haar pc's op dat ogenblik niet meer kon gebruiken.

Na een procedureslag van tien jaar besloot het Brusselse hof van beroep dat Deckers-Snoeck helemaal geen schadevergoeding aan BSA had moeten betalen.

Volgens Tom Heremans, de advocaat van Deckers-Snoeck, opent het arrest ‘perspectieven voor ondernemingen die in het verleden ook zo'n dading afsloten maar zich bekocht voelen omdat niet alle software illegaal was'.

Voor Deckers is het arrest een opsteker.  'We beschouwen dit arrest dan ook als een eerherstel. We zijn geen bedriegers'.

Koerswijziging

BSA zelf gooide het roer ondertussen wel om. De alliantie bedankte zijn voormalige advocaat voor bewezen diensten en nam sinds midden vorig de specialist intellectuele eigendom Paul Maeyaert (Altius) onder de arm. 'BSA zal zich bij een inval in eerste instantie beperken tot de louter beschrijving van de illegale software.

Pas als de bedrijven volharden in de boosheid of ter kwader trouw handelen, vraagt BSA aan de rechtbank toelating om ook over te mogen gaan tot een effectieve inbeslagname van de illegale software en de pc's waarop die te vinden is', aldus Maeyaert. Het afdwingen van een dading onder de dreiging van een onmiddellijke inbeslagname is dus niet meer aan de orde.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud