Uplace bouwt opnieuw in Mechelen

Uplace, de vastgoedgroep rond Bart Verhaeghe, start de constructie van Stephenson Plaza I. Het gaat om twee gebouwen van elk de 3.200 m². De gebouwen zijn voor 90 procent verhuurd en moeten klaar zijn tegen mei 2009. Het is een van de belangrijkste kantoorprojecten in Mechelen van de voorbije jaren. Uplace beslist waarschijnlijk in september om ook Stephenson Plaza II (5.800 m²) speculatief te ontwikkelen.

foto: Bart Verhaeghe, voorzitter Uplace

(tijd) - Uplace had vorig jaar aangekondigd Stephenson Plaza pas te zullen bouwen indien het vooraf vrijwel volledig zou zijn verhuurd. Dit is inmiddels het geval voor twee van de drie gebouwen. Gebouw B is volledig verhuurd aan Ordina (ict). In gebouw A vinden Brunel (ict) en Playmobil Belgium (speelgoed) een onderdak. Slechts een verdieping is nog niet verhuurd.

De huurprijs bedraagt 135 euro per m² per jaar. Dat is net onder de Mechelse prime rent, de hoogste huurprijs op de beste locatie van 137 euro, betaald in Office Park Mechelen. Dat is vrij hoog. De prime rent in een stad als Antwerpen ligt maar op 144 euro.

Recent kreeg Uplace een definitieve bouwvergunning voor Stephenson Plaza. De Mechelse kantoormarkt is door zijn ligging halfweg Antwerpen en Brussel in trek.

Ook de bouw van York Tower (16.400 m²), vlakbij de EDS-toren langs de E19, krijgt een van de volgende maanden misschien  een groen licht. 'Dit evenwel nog geen zekerheid', stel Lorin Parijs van Uplace. York Tower richt zich op de eerste plaats op het herbergen van één groot bedrijf, maar het kan ook worden opgesplitst voor verschillende bedrijven. Het project Rombold Park (45.000 m²) van Uplace blijft voorlopig nog in de schuif.

Vierde kantorenstad

'De totale kantoorvoorraad van Mechelen wordt geschat op 260.000 m2', stelt Guy Rietens, key account manager kantoren bij vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle. Mechelen is daarmee de vierde kantoorstad in Vlaanderen. Het komt na Antwerpen (1,8 miljoen m²), Gent (1,3 miljoen m²) en Leuven (0,6 miljoen m²).

De leegstand in Mechelen bedraagt 8,5 procent. Dat is minder dan in Brussel (10 procent) en Antwerpen (11 procent), maar minder dan in Gent (6 procent).

De opname van kantoorruimte in Mechelen blijft wel nog steeds beperkt. De voorbije jaren werd jaarlijks bruto zo'n 18.000 m² opgenomen. Een belangrijk deel werd in gebruik genomen door bedrijven die reeds in het Mechelse waren gevestigd. De netto take-up is dan ook kleiner.

Mechelen heeft een relatief jong kantoorpark. Gelegen halfweg Brussel en Antwerpen heeft de kantoorfunctie er als gevolg van de toenemende mobiliteitsproblemen wel relatief snel aan belang gewonnen.

Uplacegebied

De stichters van Uplace ontwikkelden onder de naam Eurinpro reeds eerder 170.000 m² in het Mechelse. Eurinpro, vooral actief op het vlak van logistiek vastgoed, werd in 2006 verkocht aan het Australische Goodman. Bart Verhaeghe zette met Uplace de kantooractiviteiten verder.

Vrijwel heel Mechelen-Noord werd door Eurinpro ontwikkeld: Intercity Business Park, Mechelen Business Park, Mechelen Campus Tower. Deze projecten werden doorverkocht aan Intervest Offices.maar ook Intervest Office. Deze vastgoedbevak kocht ook de EDS-Tower. Coberna (groep Bernaerts, met Office Park Mechelen) bouwde en exploiteert in Mechelen-Zuid.

Uplace plant ook een ambiteus geïntegreerd retailproject in Machelen-Vilvoorde van 500, miljoen euro.

 Patrick Luysterman

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content