BP en Rosneft slaan handen in elkaar

Robert Dudley, de nieuwe topman van BP.

Het Britse BP en het Russische staatsbedrijf Rosneft gaan nauw samenwerken voor het boren naar olie aan de noordpool. Ze gaan samen naar olie sporen in drie gebieden. De bedrijven gaan daarom ook aandelen uitwisselen

Rosneft krijgt 5 procent in BP. Het Britse bedrijf neemt 9,5 procent in Rosneft. Beide participaties worden gewaardeerd op 7,8 miljard dollar (5,9 miljard euro).

Het nieuws werd vrijdag op de beurs gezien als een belangrijk signaal dat het zware ongeval in de Golf van Mexico de expansie van de Britse groep in Rusland niet in de weg staat. De koers van het aandeel steeg naar het hoogste peil in acht maanden.

De overeenkomst versterkt de positie van BP in Rusland. Het bezat reeds 50 procent van het TNK-BP, een joint venture met een groep Russische miljardairs.
De overeenkomst is voor de nieuwe gedelegeerd bestuurder Bob Dudley (foto) een belangrijke overwinning. Het is zijn taak BP opnieuw op de kaart te zetten, nadat het concern door de grootste olielek ooit wereldwijd veel  kritiek kreeg te verwerken.

Dudley kent de Russische oliemarkt bijzonder goed. Hij heeft TNK-BP geleid tussen 2003 en 2008, maar is er niet meer teruggekeerd sinds hij het land verliet na een onenigheid met de Russische partners over de wijze waarop het bedrijf moest worden geleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud