BP wint zaak over vergoedingen olieramp

De oliegigant British Petroleum (BP) heeft een juridische overwinning geboekt in de rechtszaak over schadevergoedingen naar aanleiding van de ramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat meldt de krant Financial Times.

Een rechter in New Orleans beval een nieuw onderzoek naar welke schadeclaims al dan niet gerechtvaardigd zijn. In afwachting van het lopende onderzoek dienen geen schadevergoedingen uitgekeerd te worden. Het gerechtshof stelt dat als er onterecht schadevergoedingen zijn uitbetaald, de hele zaak onrechtmatig kan worden verklaard.

In een eerste schatting zouden de schadevergoedingen uitkomen op 7,8 miljard dollar, maar al snel liepen de kosten op tot meer dan 9,6 miljard dollar. Door flinke uitschieters zou het totaal van de schadevergoedingen nu meer dan 15 miljard dollar bedragen.

Het aandeel BP, dat nog altijd onder het niveau noteert van voor de Deepwater Horizon-ramp, steeg in de ochtendhandel met 1,7 procent tot 439,7 pence.

Sinds vorig jaar bestrijdt BP de door de rechtbank aangestelde schadeclaimonderzoeker Patrick Juneau voor zijn methodologie bij het berekenen van de compensatie voor het door bedrijven geleden verlies. De methodologie staat de gedupeerden toe hun schijnbare verliezen te maximaliseren door hun cashinkomsten en -uitgaven voor te leggen.

Het hof van beroep in New Orleans zegt nu dat deze methode 'compleet losstaat van enig redelijk begrip van de berekening van geleden schade'.

De berekening van de compensaties voor de olieramp was al langer controversieel. Bedrijven die geen reëel verlies hadden geleden waren in staat schadevergoeding te claimen. Advocaten gingen actief op zoek naar klanten met de boodschap dat de schade-eisers hun verliezen toch niet moeten bewijzen.

Het hof van beroep veroordeelt dat nu en dreigt ermee de hele regeling onwettelijk te verklaren als blijkt dat eisers onterecht compensatie hadden ontvangen. De zaak gaat nu terug naar de rechtbank van eerste aanleg.

BP zegt 'zeer opgetogen' te zijn met de uitspraak. 'Het vonnis bevestigt wat we van in het begin hebben gezegd: schade-eisers zouden niet gecompenseerd moeten worden voor fictieve of niet-bestaande verliezen. We zijn dankbaar dat de systematische betaling van zo’n eisen door de schadeclaimonderzoeker moet stoppen.'

De advocaten van de schade-eisers reageerden positief, stellend dat ze tevreden zijn dat 'de overgrote meerderheid' van de eisen toch betaald wordt.

De zaak ging over de compensatie voor de slachtoffers van de explosie van BP’s olieboorplatform Deepwater Horizon op 20 april 2010. De ramp kostte elf mensen het leven en veroorzaakte een gigantische milieuschade.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud