Chinees schandaal rond zonnepanelen treft ook Enfinity

Boze Chinezen bestormen de fabriek van Jinko Solar in Haining (Foto Reuters)

De Chinese zonnepanelenproducent Jinko Solar heeft zijn fabriek in het stad Zhejiang stilgelegd na hevig protest van buurtbewoners tegen milieuvervuiling. Chinese milieuautoriteiten hebben vastgesteld dat het bedrijf excessieve hoeveelheden fluoride, een stof die in grote hoeveelheden toxisch is, in een rivier heeft geloosd. De West-Vlaamse zonne-energiespecialist Enfinity, een grote klant van Jinko, zit erg verveeld met de zaak.

Eind vorige week protesteerden zo’n vijfhonderd buurtbewoners in Zhejiang tegen de vervuiling. De mensen kwamen naar eigen zeggen op straat omdat er niets gedaan wordt terwijl er al zes maanden klachten zijn tegen het bedrijf.

In die periode werd ook een van de bekendste projecten met Jinko-panelen ingehuldigd: het zonnedak op de hst-tunnel in Brasschaat. Op die zonnetunnel werden 16.000 panelen van de Chinese fabrikant geïnstalleerd, goed voor een investering va 15,7 miljoen euro. De stroom uit de zonnepanelen dient volgens spoornetuitbater Infrabel voor het aandrijven van 4.000 treinen per jaar.

‘We spelen een rol om de negatieve impact van het transport op onze omgeving flink te verminderen’, zei Arturo Herrero, een directielid van Jinko, bij de inhuldiging van de zonnetunnel in juni. Blijkbaar was de impact van de eigen panelenproductie op het milieu in China minder belangrijk voor Jinko.

Rond de fabriek werd massale vissterfte vastgesteld en de omwonenden wijzen er ook op dat er onlangs 31 gevallen van kanker werden geregistreerd, waarvan zes keer leukemie.

De top van het bedrijf bood maandag zijn excuses aan, maar vond dat de zaak niet overdreven mocht worden. Toch zijn beleggers er niet gerust op. Ze vrezen dat het milieuschandaal de producent van zonnepanelen schade kan toebrengen, terwijl de technologie beschouwd wordt als een van de properste manieren om energie te produceren. Het aandeel van de in New York genoteerde JinkoSolar Holding is sinds de protesten eind vorige week al 40 procent gezakt.

Enfinity

Het Waregemse zonne-energiebedrijf Enfinity is een belangrijke klant van het bedrijf. Eind vorig jaar bestelde Enfinity nog een extra lading van 100 megawatt. Dat komt overeen met ruim een half miljoen panelen. Daarvan is een groot deel op de Belgische markt terechtgekomen. Enfinity is een van de grootste ontwikkelaars van projecten op grote bedrijfsdaken zoals de zonnetunnel, maar bevoorraadt ook vele kleine installateurs.

Enfinity zit verveeld met de zaak. ‘Dit strookt niet met de milieuvriendelijke manier van zakendoen die wij nastreven’, zegt woordvoerder Jurgen Van Damme. Hij wijst erop dat het bedrijf het ISO 14001 milieucertificaat en de EMAS-registratie op zak heeft.

Enfinity overweegt het contract met Jinko Solar stop te zetten. ‘We beraden ons over de zaak, maar willen uiteraard geen banden meer met zo’n bedrijf’, zegt Van Damme. Hij voegt eraan toe dat Enfinity nog samenwerkt met andere leveranciers en geen bevoorradingsproblemen heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud