DEME en Electrabel vragen concessie voor energiedonut

©MEDIAFIN

Het consortium iLand heeft een concessie aangevraagd voor de bouw en uitbating van een ‘energiedonut’ voor de kust van Wenduine. Concurrenten hebben drie maanden om een alternatief voorstel te doen.

De energiedonut, waarvoor het consortium iLand een concessie heeft aangevraagd, is een ringvormig bassin dat energie kan stockeren. ILand wil zo’n energiedonut bouwen en uitbaten op een vijfhoekig gebied, zowat 4 km voor de kust van Wenduine.

Bij lage stroomprijzen wordt het waterbassin aan de binnenkant leeggepompt. Als er nood is aan stroom, kan het bassin weer worden gevuld met zeewater. Het instromende water drijft turbines aan en produceert zo elektriciteit.

Achter iLand schuilen de baggeraar DEME en de elektriciteitsproducent Electrabel. De investeringsvehikels PMV (Vlaamse overheid) en SRIW (Waalse overheid) hebben ook een participatie.

Net als bij de toekenning van concessies voor de bouw van windparken op zee hebben concurrenten 90 dagen om een alternatief voorstel in te dienen voor deze concessie.

Dat iLand op een concessie zat te broeden was al langer bekend. Eventuele andere kandidaten bleven echter onder de radar. Er waren geen andere bedrijven die publiekelijk interesse getoond hebben voor wat door sommige buitenlandse media al smadelijk werd omschreven als ‘le project fou des Belges’.

Wel raakte bekend dat een tweede consortium geïnteresseerd is in een gelijkaardig project in de haven van Zeebrugge. Daar zou een energieopslagbassin in het verlengde van de Zeebrugse haven kunnen komen.

Een consortium van de haven van Zeebrugge en de ontwikkelaar Rent-a-Port Energy is geïnteresseerd in die concessie. Daarmee wedt holding Ackermans & van Haaren op twee paarden. Via DEME mikt het op de concessie van Wenduine en via het aan DEME-gelieerde Rent-a-Port zal het wellicht meedingen naar de concessie in Zeebrugge.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud