Advertentie
Advertentie

Duitse dochter stut Elia-dividend

Foto Emy Elleboog ©Emy Elleboog

Elia verhoogt over boekjaar 2013 het dividend met 5 procent. De netbeheerder sloeg in 2013 munt uit de forse winstbijdrage vanuit de Duitse dochter 50Hertz.

Elia krikt over boekjaar 2013 het dividend met 5 procent op, tot 1,54 euro bruto. Vorig jaar had de netbeheerder verrassend voor het eerst sinds de beursgang in 2006 de coupon stabiel gehouden.

Over het boekjaar steeg de nettowinst 13 procent tot 175,8 miljoen euro. Bij de Belgische dochter Elia Transmission zakte de winst 14 procent tot 77,1 miljoen euro, de Duitse dochter 50Hertz - voor 60 procent in handen van Elia - krikte de winstbijdrage 50 procent op tot 98,7 miljoen euro. Voor het eerst levert 50Hertz meer dan de helft (56%) van de groepswinst, wat nog eens onderstreept dat die Duitse deal uit 2010 voor Elia een slimme zet was.

Dat komt omdat Elia net als alle beheerders van het Europese elektriciteitsnet een raar beestje is waarvoor beleggers zowat alles wat ze over aandelen denken te weten, weer moeten vergeten: zo hangt de nettowinst van de netbeheerders niet af van de conjunctuur. En is een lagere rente negatief in plaats van positief.

Billijk

De toezichthouders CREG in België en BundesNetzAmt (BNA) in Duitsland bepalen een 'billijk rendement' dat de beheerder mag halen op het eigen vermogen nodig om de 'gereguleerde activabasis' (RAB) te financieren. Alleen toont de BNA zich in die 'billijke' vergoeding soepeler dan de CREG. 

In België hangt het billijke rendement af van de rente op staatspapier plus een risicopremie en een vergoeding voor kostenbeheersing en vervangingsinvesteringen. Bijgevolg weegt contra-intuïtief - vergeleken met de basiscursus bedrijfsfinanciering - de forse rentedaling op de winst in België.

De Duitse netwaakhond laat echter niet alleen een hoger rendement toe dan de Belgische, het BNA beloont netbeheerders ook voor uitbreidingsinvesteringen. Belangrijk, want sinds de ‘Energiewende’, de Duitse kernuitstap, moeten netbeheerders fors investeren om het Duitse net naar Deens voorbeeld om te gooien, opdat het de productie van veel verspreide kleinere leveranciers kan verwerken.

Traditioneel laat Elia niet in zijn kaarten kijken voor 2014.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud