EU durft teerzanden niet te veroordelen

Ontginning van teerzanden in Canada.

Is het puren van olie uit teerzanden te belastend voor het milieu, of niet? De EU is er nog niet uit: er is geen meerderheid pro noch contra een project om zulke olie het label 'zeer vervuilend' te geven. De beslissing wordt doorgeschoven naar de 27 ministers van Milieu. Canada, een van de voornaamste producenten van oliehoudende zanden, reageert verheugd. Ecologische bewegingen betreuren dat olie uit teerzanden (nog) niet veroordeeld wordt.

Experts uit de 27 landen van de Europese Unie moesten zich uitspreken over een project waarbij olie uit teerzanden het stempel 'zeer vervuilend' zou krijgen. Deze kwestie is een van de modaliteiten die moeten worden uitgeklaard bij een richtlijn over de kwaliteit van brandstoffen. Er kon echter geen meerderheid gevonden worden, voor noch tegen. Onder meer de vertegenwoordigers van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk onthielden zich daarom.

Het voorstel zal daarom op de tafel komen van de ministers van Leefmilieu, in juni. Komen die wel tot een besluit, dan moet dat nog voorgelegd worden aan het Europees Parlement.

De Deense Connie Hedegaard, Europees commissielid voor Leefmilieu, ziet het uitblijven van een beslissing voorlopig als het minste kwaad. Ze zei 'te hebben gevreesd dat de experts het voorstel zouden afwijzen, onder druk van de lobby. Ik ben tevreden dat dit niet is gebeurd, ik hoop dat de regeringen beseffen dat de veel hogere emissies van niet-conventionele brandstoffen in rekening moeten worden gebracht.'

De richtlijn over de kwaliteit van brandstoffen is al in bespreking sinds 2008. Er zit in vervat dat er op elke brandstof een cijfer wordt gekleefd met hoeveel emissie van broeikasgassen deze gepaard gaat. Teerzanden komen daar wellicht slecht uit, omdat de ontginning van de olie eruit zeer veel energie vergt. De CO2-uitstoot bij die extractie ordt geschat op 107 gram CO2-equivalent per megajoule, tegen bijvoorbeeld 87,5 gram voor ruwe olie.

Canadese lobby

Canada reageert verheugd dat er geen eenstemmigheid is om de teerzanden te veroordelen. Samen met grote oliegroepen als het Brits-Nederlandse Shell, het Franse Total en het Britse BP die alle in teerzandprojecten in Canada investeren, heeft het land hard gelobbyd. De Canadese provincie Alberta is, naast Venezuela, de grootste producent van olie uit teerzanden, die overigens nu niet naar Europa geëxporteerd wordt.

Naar verwachting zal de productie nog verdriedubbelen tegen 2020. Momenteel is er ook controverse over de aanleg van een nieuwe pijplijn naar diep in de VS om de verwachte grotere volumes te transporteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud