Electrabel melkt koe groene certificaten

Niet een groot zonnepanelenpark maar een nieuwe elektriciteitscentrale van Electrabel in de Gentse haven is de grootste slokop van groenestroomcertificaten in ons land. De centrale Max Green zal jaarlijks meer dan 1 miljoen megawattuur aan elektriciteit produceren. Elk megawattuur levert een certificaat op met een marktprijs van iets meer dan 100 euro. Dat brengt jaarlijks 100 miljoen euro aan groenestroomcertificaten in het laatje.

De installatie komt begin 2011 in gebruik, en heeft dankzij de Vlaamse wetgeving tien jaar recht op groenestroomcertificaten. In die periode brengen ze meer dan 1 miljard euro op. De rekening wordt grotendeels aan de verbruiker gepresenteerd, want die moet extra betalen voor de ‘groene elektriciteit’.

Max Green is een steenkoolcentrale die werd omgebouwd tot een 100 procent biomassacentrale. In de centrale worden houtpellets, die per boot vanuit Canada worden ingevoerd, verbrand tot groene stroom voor 320.000 gezinnen. De verbouwing kostte Electrabel en de holding Ackermans & van Haaren, die 27 procent van Max Green bezit,
125 miljoen euro.

De Vlaamse regering kondigde onlangs aan dat ze de certificatensteun voor het ombouwen van oude steenkoolcentrales zal verminderen. Maar Max Green kan aan die nieuwe regels ontsnappen en van een uitzonderlijk rendement profiteren. Uit studies van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek en de energieregulator CREG blijkt dat het rendement van dergelijke centrales onverantwoord hoog is door het overheidsbeleid.

Kritiek

In de sector van de hernieuwbare energie wordt kritiek geleverd op het feit dat de ex-monopolist forse subsidies krijgt voor technologie die niet echt innoverend is. Het is voor sommigen ook cynisch dat Electrabel projecten als Max Green promoot als een van zijn ‘groene toegevingen’ voor het langer openhouden van zijn kerncentrales.

Freya Van den Bossche

Het klopt niet dat de nieuwe elektriciteitscentrale van Electrabel in de Gentse haven 10 jaar lang gegarandeerd groenestroomcertificaten krijgt. Dat zegt Vlaams Energieminister Freya Van den Bossche zondag. Het sp.a-regeringslid wijst erop dat het systeem volgend jaar wordt geëvalueerd en ook deze centrale onder de loep zal worden genomen.

Groen! reageerde hier zeer kritisch op de berichtgeving in De Tijd. Electrabel maakt niet enkel monsterwinsten op kernenergie door deals te maken met de federale regering, maar ook door deals met de Vlaamse regering om via bedenkelijke groene stroom grote winsten te maken, stelde Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum.

In een reactie geeft Van den Bossche toe dat de centrale behoorlijk wat certificaten gaat krijgen en dat biomassa niet de meest slimme manier is om groene stroom te produceren, maar benadrukt ze dat het nu eenmaal gaat om de regeling die momenteel bestaat. Die wordt volgend jaar echter geëvalueerd. Ook de centrale wordt dan herbekeken, luidt het.

De minister ontkent dat Electrabel sowieso 10 jaar kan rekenen op certificaten. Ze beklemtoont tot slot dat de Vlaamse regering de steun anderhalve week geleden al fors heeft verlaagd. Steenkoolcentrales die zich volledig ombouwen tot biomassacentrales kunnen voortaan maar voor 70% van de productie meer certificaten krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud