Electrawinds duikt zwaar in het rood

Luc Desender (L) en Jo Cornu (R) van Electrawinds. - Foto: Emy Elleboog ©Emy Elleboog

Groenestroombedrijf Electrawinds heeft in de eerste jaarhelft 38,4 miljoen euro verlies geleden. Het dieprode resultaat is vooral te te wijten aan eenmalige elementen en opstartverliezen in de biodieseldivisie.

Het Oostendse bedrijf met beursnotering in Duitsland zag de omzet met 26 procent toenemen tot 63,9 miljoen euro. De operationele kosten stegen echter met 57 procent tot 81 miljoen euro. Dat leidde tot een halfjaarverlies van 38,4 miljoen euro tegenover 12 miljoen euro het jaar voordien.

Electrawinds wijt het verlies aan de te hoge holdingkosten en opstartverliezen bij twee projecten in de divisie vloeibare biomassa: een biodieselproject in Sluiskil en een renderingfabriek in Servië. Daarnaast moest het bedrijf een aantal eenmalige afwaarderingen doorvoeren.

'De wind- en zonne-energie- en vaste biomassa-activiteiten zagen de cashflows stijgen', zegt oprichter en hoofdaandeelhouder Luc Desender.

Het bedrijf werkt verder aan een herstructureringsplan om de schuldenberg bij het moederbedrijf weg te werken. Daarbij wordt gezocht naar nieuwe stabiele aandeelhouders. 'We mikken op het begin van het vierde kwartaal', zegt voorzitter Jo Cornu.

Daarnaast zullen schulden worden omgezet in kapitaal en staat er nadien ook nog een extra kapitaalronde via de beurs op de agenda.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content