Electrawinds laat reddingsboei voorbijdobberen

Luc Desender, de ceo en oprichter van Electrawinds (foto Belga) ©BELGA

Electrawinds is niet ingegaan op het reddingsvoorstel van het consortium Gimv-Fortino, het enige concrete toekomstplan voor het bedrijf. De raad van bestuur van het groenestroombedrijf komt vandaag met een antwoord.

In een karig persbericht melden de investeringsmaatschappijen Gimv Xl, DG Infra+, Fortino (rond ex-Telenet-CEO Duco Sickinghe) en PMV dat de deadline van hun reddingsplan voor Electrawinds verstreken is. Het herkapitaliseringsvoorstel is daarmee vervallen.

Het reddingsvoorstel, dat een gigantische verwatering voor de bestaande aandeelhouders zou betekenen, was de enige concrete oplossing voor de steeds penibeler wordende financiële toestand van het bedrijf.

Volgens onze informatie komt de raad van bestuur van Electrawinds vandaag samen en zal een mededeling worden uitgestuurd. Het wordt afwachten of de referentieaandeelhouders van het Oostendse groenestroombedrijf, een groep rond de oprichtersfamilie Desender, ondertussen alsnog een alternatief reddingsplan in elkaar hebben geknutseld.

Bij het consortium is men erg ontgoocheld over de houding van het bedrijf. Gimv, dat ook aandeelhouder en een belangrijke schuldeiser van Electrawinds is, is erg verbaasd dat er zelfs geen enkele reactie kwam op het herkapitalisatieplan. 'We hebben regelmatig op de deur geklopt, maar er doet blijkbaar niemand moeite om iets te antwoorden', zegt een woordvoerder.

Het consortium rond Gimv en Fortino deed enkele weken geleden al een eerste voorstel, maar dat leverde geen reactie op. De voorbije week werd het voorstel verbeterd en trad ook de PMV, die volledig in handen is van de Vlaamse overheid, toe tot het consortium.

Is het consortium bereid het voorstel alsnog te verbeteren? 'De formele deadline is dit weekend verstreken. Het is spijtig dat deze oplossing niet werd aanvaard', klinkt het bij Gimv. 'We zijn wel bereid om als schuldeiser constructief mee te werken.'

Het reddingsplan voor het door schulden geplaagde bedrijf bestond uit een financieel pakket van 47,2 miljoen euro. Het bedrag omvat zowel een kapitaalverhoging van om en bij 5 miljoen euro, nieuwe leningen als speciale financiële instrumenten als winstbewijzen.

Opmerkelijk is dat het reddingsplan zich zou toespitsen op de Belgische vennootschap Electrawinds nv, de spil waaronder alle operationele activiteiten vallen. De herkapitalisatie zou de beursgenoteerde holding Electrawinds SE, die op dit moment 100 procent van de aandelen van Electrawinds nv in handen heeft, buitenspel zetten.

Om die reden was het voorstel van het financieel consortium geleid door Fortino en Gimv moeilijk te slikken voor heel wat aandeelhouders van Electrawinds SE. De historische aandeelhouders rond oprichter Luc Desender (CEO) en zijn broer Paul Desender (voorzitter) zouden hun investering in het bedrijf grotendeels in rook zien opgaan.

Bij de historische aandeelhouders zitten nog andere leden van het management, de familie Paul Vandekerckhove (ex-Picanol). Ook ondernemer Jos Sluys (ex-Arinso), via zijn investeringsfonds Saffelberg een aandeelhouder van Electrawinds SE, heeft nauwe financiële banden met Luc Desender. 

Structuur

Het wordt uitkijken of zij er toch nog in zullen slagen een alternatieve constructie op poten te zetten. Veel tijd hebben ze daarvoor niet. Electrawinds kreeg van schuldeisers uitstel van betaling tot in december. Ondertussen komt de bodem van de kas van het bedrijf, dat midden dit jaar een overbruggingskrediet kreeg van de Vlaamse Energieholding, de federale participatiemaatschappij FPIM en de coöperatie Groenkracht, in zicht.

Bij een eventuele alternatieve oplossing hebben Gimv en PMV als grote schuldeisers (via converteerbare obligaties) nog een vinger in de pap.

Door de complexe financiële structuur van Electrawinds en de vele, soms tegenstrijdige, belangen van verschillende groepen aandeelhouders, schuldeisers en allerlei bilaterale afspraken uit het verleden tussen Desender en sommige investeerders, is een oplossing die alle stakeholders tevreden stelt bijna onmogelijk. Om die reden mislukten eerder plannen om een nieuwe stabiele grote aandeelhouder te vinden. De voorbije maanden haakten het Nederlandse energiebedrijf Eneco, de familie Colruyt (Korys) en Fortino (in het begin solo) af in het dossier.

Bij Electrawinds was niemand meer beschikbaar voor commentaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud