Energiemarkt werkt niet, vindt Magnette

De liberalisering van de energiemarkt is mislukt. Dat stelt minister van Energie Paul Magnette (PS) vrijdag in De Morgen en Le Soir. 'De vrijmaking is enkel erg genereus geweest voor de betrokken bedrijven, maar helemaal niet voor de consumenten', geeft hij toe. 'Dat moeten we dus corrigeren met meer regulering.'

(belga) - 'Daarnaast moet ook de Europese regulator van de energiemarkt, de Europese Creg zeg maar, meer zeggenschap krijgen', vindt Magnette. 'Op die manier moet er een nivellering van de prijs komen voor heel Europa, in het voordeel van de consument.' En nu ons land ook eindelijk een ombudsman voor energie heeft, zou een Europees netwerk van ombudsmannen de consument volgens hem bijkomende bescherming kunnen bieden.

Magnette is ook van oordeel dat de markt moet worden uitgebreid en dat met onze buurlanden akkoorden moeten worden afgesloten rond invoer of de bouw van bijkomende capaciteit in België.


De wettelijke uitwerking van het protocolakkoord met GDF Suez zou dan weer tegen Pasen rond moeten zijn, belooft de minister. 'Inclusief oprichting van een opvolgingscomité, dat zich zal buigen over de prijscontrole. Het perspectief van de kernuitstap blijft bewaard, ondanks de afgesproken verlenging van de levensduur van de drie oudste kerncentrales.'

Tot slot kondigt Magnette ook een actieplan aan om de vooropgestelde 13 procent hernieuwbare energie tegen 2020 te behalen. Dat zal worden uitgewerkt in samenwerking met de regionale ministers en de sociale partners. Een mogelijke piste daarbij is die van de elektrische wagen, al waarschuwt hij meteen voor overdreven optimisme daarover.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud