Advertentie

GDF Suez slikt 9,7 miljard euro verlies

©EPA

GDF Suez neemt voor 15 miljard euro waardeverminderingen op in de boeken van 2013. Dat is grotendeels te wijten aan de situatie op de Europese energiemarkt. Ook de Belgische activa worden geraakt. 'We zijn ervan overtuigd dat de situatie ernstig is en dat dat niet snel zal veranderen', klinkt het. Het aandeel schiet evenwel omhoog dankzij een verrassend sterke winstprognose voor dit jaar

GDF Suez boekte als gevolg van de eenmalige afschrijvingen een nettoverlies van 9,7 miljard euro. 'We werken in een zeer moeilijke omgeving voor thermische elektriciteitscentrales en voor gasopslag in Europa', stelt Gérard Mestrallet, de CEO van GDF Suez, in het persbericht.

GDF Suez luidde samen met enkele andere grote nutsgroepen, verenigd in de zogeheten Magritte-groep, vorig jaar al de alarmbel. Die groep pleit voor een afbouw van subsidies voor hernieuwbare energie. De opkomst van windmolens en zonnepanelen, gecombineerd met een economische crisis in Europa, deed de groothandelsprijzen voor elektriciteit de voorbije jaren fors dalen.

Bovendien liggen gasgestookte centrales het grootste deel van de tijd stil op momenten dat de zon hard schijnt of de wind hard waait, terwijl die gascentrales wel hard nodig zijn om de vraag op piekmomenten op te vangen. In Europa werd de voorbije jaren al voor 51.000 megawatt sluitingen aangekondigd, wat neerkomt op de totale productie in België, Portugal en Tsjechië samen.

'Het Europese energiebeleid is tegen een muur gelopen', zei Mestrallet in oktober vorig jaar nog. Hij ziet de situatie niet snel veranderen. 'De situatie is ernstig en langdurig', voegt hij daar vandaag aan toe. Daarom schrijft GDF Suez zijn Europese activa voor 15 miljard euro af. Het betreft activa in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en het VK. 

De uitzonderlijke afschrijvingen buiten beschouwing gelaten, kunnen de aandeelhouders best tevreden zijn over het jaarrapport. Het recurrente nettoresultaat kwam vorig jaar uit op 3,4 miljard euro, netjes in lijn met de guidance en de analistenprognoses. De winstprognose voor 2014 - een groei van de recurrente nettowinst tot 3,3 à 3,7 miljard euro - ligt bovendien boven de analistenconsensus. Het kostenbesparingsplan Perform - aangekondigd in 2012 - ligt voor op schema en de doelstelling ervan gaat de hoogte in. In plaats van 3,5 miljard euro besparingen mikt het management nu op 4,3 miljard euro tegen 2015. 

De essentie van 2013:

Courant nettoresultaat van 3,4 miljard euro (netjes in lijn met eigen guidance)

Nettoresultaat 9,7 miljard euro in het rood door eenmalige afschrijvingen

Dividend stabiel op 1,50 euro per aandeel

 

De outlook voor 2014:

Courant nettoresultaat stijgt tot 3,3 à3,7 miljard euro

Investeringsbudget omhoog tot 9 à 10 miljard euro

Desinvesteringsprogramma 2013-2014 (11 miljard euro) wordt afgebouwd.  

Besparingstarget Perform-programma opgetrokken van 3,5 tot 4,3 miljard euro tegen 2015

 

Nieuw dividendbeleid

Payoutratio 65-75 procent van recurrente nettowinst, met een minimum van 1 euro per aandeel

In het beste scenario betekent dat voor het boekjaar 2014 een dividend van 1,15 euro per aandeel.

 

 

 

De aandeelhouders krijgen dit jaar een stabiel dividend (1,50 euro per aandeel) uitgekeerd. Maar de komende de drie jaren bestaat de kans dat dat dividend daalt, al spreekt GDF Suez wel over minimaal 1 euro per aandeel.

De geplande dividendknip komt er omdat GDF Suez zijn investeringsbudget wil optrekken naar 9 à 10 miljard euro in 2014. GDF Suez wil zijn positie wereldwijd uitbouwen en denkt aan investeringen in onder andere elektriciteiscentrales in India en Mongolië, lng-terminals in de VS, gasontginning in Brazilië, schaliegasexploratie in het VK en hernieuwbare energie in Europa en elders.  

Het bedrijf kondigt voorts aan dat het vanaf het boekjaar 2016 zijn trouwe aandeelhouders een dividendextraatje wil gunnen. Dat zal enkel van toepassing zijn voor aandeelhouders die hun aandelen minstens twee jaar in bezit hebben. Het voorstel zal op de algemene vergadering van april 2014 er stemming voorgelegd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud