Indaver biedt op Portugese afvalreus EGF

EGF haalt het afval op in Coimbra en 173 andere Portugese gemeenten. ©Reuters

De Mechelse afvalverwerker Indaver biedt op de Portugese sectorgenoot EGF. Indaver, dat al in Portugal actief is, ziet het staatsbedrijf als een opportuniteit om verder te groeien in Europa.

Indaver zal nog deze week een bod indienden op de Portugese afvalverwerker EGP, voluit Empresa Geral do Fomento. Dat staatsbedrijf wordt door de regering geprivatiseerd. Ten laatste donderdag worden biedingen van geïnteresseerde bedrijven verwacht.

EGF regelt de ophaling en de verwerking van het afval van 174 gemeenten, goed voor 6,4 miljoen inwoners (60 procent van de Portugezen). Het realiseert een omzet van ruim 150 miljoen euro.

Indaver ziet het bedrijf als een mogelijke aanvulling van zijn activiteiten in Europa. ‘We zijn al 10 jaar in Portugal actief in de sector van het industrieel en gevaarlijk afval. Een deel daarvan wordt verwerkt in onze gespecialiseerde installatie in Antwerpen’, zegt woordvoerder Jos Artois van Indaver.

Het Mechelse afvalbedrijf zou met EGF ook in Portugal de stap naar huishoudelijk afval zetten. In Vlaanderen, Nederland en Ierland is Indaver al een belangrijke speler in de verwerking van gezinsafval. Dat gebeurt via zogenaamde waste-to-energy-plants, verbrandingsinstallaties waar de warmte maximaal wordt gerecupereerd.

Indaver stelt dat het zijn ervaring met afvalsortering, -verbranding en energierecuperatie in de Benelux en Ierland kan gebruiken om de afvalverwerking in Portugal te moderniseren. In 2010 werd nog meer dan de helft van het Portugese afval gestort. Tegen 2020 moet dat storten fors afnemen en door het verbranden en sorteren van afvalstromen.

Biedproces

Indaver is echter niet de enige kandidaat-overnemer voor EGF. De voorbije weken doken nog een aantal andere namen op van 6 andere geïnteresseerde bedrijven en consortia. Het gaat om de kandidaat-overnemers uit Spanje (FCC), Portugal (Mota-Engil, DST en EGEO-Antin), Brazilië (Odebrecht/Solvi) en China (Beijing Capital). Al zou die laatste groep volgens lokale media te hebben afgehaakt in het biedproces.

De privatisering van het bedrijf verloopt immers niet van een leien dakje. EGF werkt via 11 lokale concessievennootschappen waarin lokale besturen een minderheidsparticipatie hebben. Sommige burgemeesters zijn niet even opgezet met de privatisering en proberen juridische stokken in de wielen te steken.

De regering moet echter wel doorgaan met de verkoop: die was immers afgesproken met de ECB en het IMF, toen het land in 2011 een noodpakket van 78 miljard euro kreeg toegestopt om de crisis door te komen.

Waardering

Hoeveel EGF waard is, is moeilijk te zeggen. Consultancybedrijf Roland Berger plakte enkele maanden geleden nog een waarde van 140 tot 200 miljoen euro op de afvalgroep. De indicatieve biedingen die de geïnteresseerden in mei deden lagen naar verluidt boven de 100 miljoen euro en liepen op tot 180 miljoen euro.

Of die prijzen gehaald worden is lang niet zeker. De juridische onzekerheden wegen op de prijs. Daarnaast zorgen de aanslepende perikelen rond de zakenfamilie Espírito Santo van de gelijknamige bank voor onrust in de financiële sector in Portugal. Een aantal bieders hebben daarom gevraagd om het biedproces met 45 dagen uit te stellen. Het is niet duidelijk of de regering daar op zal ingaan.

Europese speler

Met de Portugese privatisering krijgt Indaver opnieuw een kans op te groeien in Europa. Het bedrijf greep enkele maanden geleden naast de overname van de Nederlandse afvalverwerker Attero. Die overname zou Indaver een serieuze sprong voorwaarts geven in Nederland, maar de private-equitygroep Waterland won de biedstrijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud