Isvag gaat nog 10 jaar door

©BELGA

De afvalintercommunale Isvag besliste om een verlenging van de milieuvergunning voor zijn verbrandingsoven aan te vragen met 10 jaar in plaats van de gebruikte 20 jaar. Alle studies die de raad van bestuur had laten uitvoeren over de opportuniteit van de oven in Wilrijk, kwamen nochtans tot het besluit dat een verlenging met 20 jaar aangewezen was. Verbranding van huishoudelijk afval met een roosteroven blijft de best beschikbare techniek.

De milieuvergunning van Isvag loopt in 2011 af. Het besluit van de raad van de raad van bestuur om voor een verlenging van 10 jaar te gaan tot 2021 in plaats van tot 2031, houdt vooral rekening met het zware politieke verleden van de verbrandingsoven. Precies 10 jaar geleden in 2000 besliste de toenmalige Vlaamse minister van leefmilieu, Vera Dua (Groen!) om de oven stil te leggen voor het zogenaamd dioxinegevaar voor de omwonenden in Wilrijk.

 

Intussen werden verbeteringswerken doorgevoerd. De verbrandingsoven, die jaarlijks 140.000 ton afval uit de directe omgeving verwerkt, beantwoordt nu aan de criteria voor best beschikbare milieutechnieken. De raad van bestuur liet drie studies uitvoeren om de beslissing over een nieuwe milieuvergunning voor te bereiden, een milieueffectrapport, een toekomststudie van Isvag en een vergelijking tussen verbranding en alternatieve verwerkingsmetodes.

 

Uit al die studies blijkt dat er momenteel geen betere verwerkingsmethode voorhanden is zowel technisch als financiƫel, dan verbranding in een roosteroven met energierecuperatie. Vrijwel alle pogingen sinds 2000 om huisvuil alternatief te verwerken via vergisting blijken zowel op milieuvlak, energetisch als financiƫel slechter te scoren. Veel van die projecten, vooral in Duitsland werden trouwens stilgelegd.

 

De toekomststudie werd uitgevoerd door het milieubureau Ecorem, samen met Rebel. Ook het VITO uit Mol werd betrokken en het juristenkantoor Stibbe. In die studie werden alternatieve verwerkingsplaatsen onderzocht inzake totale CO2-uitstoot. Hieruit bleek dat Wilrijk het beste scoorde. Enkel Petroleum Zuid blijkt een volwaardig alternatief. Het energetisch rendement van de oven in Wilrijk ligt tussen de 50 en de 84 procent.

 

Isvag is voor 48 procent in handen van de stad Antwerpen en voor 43 procent van de intercommunale, Igean. De andere partners zijn Boom, Hemiksem, Mortsel en Puurs. Bij Isvag werken 52 mensen. De intercommunale krijgt jaarlijks 175.000 ton huishoudelijk afval binnen, waarvan er 140.000 tot 145.000 in de eigen oven in Wilrijk worden verwerkt en zo'n 30.000 ton door Indaver in Beveren. vdb

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect