Advertentie

Olieverlies bij turbine legt Doel 4 stil

De kernreactor Doel 4 van Electrabel is voor een aantal dagen stilgelegd. Bij een stoomturbine werd olieverlies vastgesteld.

Electrabel legde de kerncentrale Doel 4 iets voor de middag onverwacht stil. 'Het gaat niet om een probleem in het nucleaire gedeelte van de centrale', klonk het bij Electrabel net na de beslissing. Nadien werd duidelijk dat het ging om het verlies van smeerolie in de stoomturbine. De precieze oorzaak van het olielek zal de komende dagen worden onderzocht.

Electrabel heeft ook nog geen zicht op hoe lang het incident zal duren. Op de transparantiesite geeft het bedrijf als richtdatum aan dat de reactor op 18 augustus zal worden herstart.

Vorig jaar werd Doel 4 ook al eens stilgelegd wegens een probleem met een hoogspanningspost. Toen kon de reactor binnen die 24 uur herstart worden.

De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 liggen al enkele maanden stil nadat tijdens een onderzoek opnieuw vragen waren gerezen over de eerder aangetroffen scheurtjes in de reactorvaten van deze eenheden. Daardoor ligt de komende dagen dus de helft van het nucleaire productiepark stil.

Bevoorradingsproblemen zijn er niet. Door de zomerperiode ligt het verbruik traditioneel lager dan tijdens de rest van het jaar. Tegelijk is er ook heel wat productie van elektriciteit uit zonnepanelen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud