Lampiris en Gimv doen gooi naar Nuon België

Tom Van de Cruys, intussen topman van Lampiris, heeft nog een verleden bij Nuon.

De Luikse energieverkoper Lampiris en de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv werken samen op de overname van Nuon Belgium. Dat vernam De Tijd. Het wat atypische duo neemt het op tegen grote Europese spelers: RWE (Essent), ENI (Distrigas) en EDF (SPE/Luminus). Tegen eind deze maand moeten de geïnteresseerden een bindend overnamebod op tafel leggen bij de Zweedse eigenaar Vattenfall.

Lampiris is een van de kleinere maar snelgroeiende energieleveranciers in ons land. Het telt ruim 320.000 aansluitingen voor elektriciteit en aardgas. Dat is een pak minder dan de ruim 500.000 aansluitpunten waar Nuon Belgium elektriciteit of gas aan levert. Gimv lijkt vooral een financiële rol te spelen in de tandem. De investeringsmaatschappij heeft al enkele participaties in de energiesector: Electrawinds, Bioro (biodiesel), Energie Fleuves en Belwind. Die twee laatste houdt Gimv aan via infrastructuurfondsen die het samen met Dexia beheert.

Opmerkelijk detail: Tom Van de Cruys is sinds een jaar gedelegeerd bestuurder van Lampiris. Van de Cruys was jaren actief bij Nuon Belgium, onder meer als verantwoordelijke voor marketing en de retailklanten.

Schaalgrootte

Voor andere gegadigden als Essent (RWE) en SPE-Luminus (EDF) zou de overname van Nuon Belgium vooral een verhaal van schaalgrootte zijn. Door een naaste concurrent op te kopen zou de klantenportefeuille in een klap een pak groter worden. Beide ondernemingen kunnen wellicht grote kostenbesparingen realiseren door overlappende activiteiten te schrappen.

Ook Distrigas, sinds enkele jaren een dochter van de Italiaanse oliereus ENI, is een niet te onderschatten kandidaat-koper. Het bedrijf is traditioneel heer en meester op de aardgasmarkt. De voormalige gasinvoermonoplist leverde gas voor de elektriciteitscentrales van Electrabel en aan de meeste leveranciers.

Maar de voormalige aandeelhouder GDF Suez neemt stap voor stap de bevoorrading van de Electrabel-centrales en -klanten in eigen beheer en is nu de grootste rechtstreekse concurrent. Met de overname van Nuon Belgium zou Distrigas een eigen klantenportefeuille van gezinnen en kleine bedrijven in handen krijgen. Dat kan helpen de volumes op de Belgische markt te handhaven of extra marges te realiseren.

Eerder outte de Nederlandse Energiemaatschappij zich als kandidaat. Maar de prijsvechter zou niet meer betrokken zijn bij het dossier. Ook Eneco lijkt niet meer voluit te gaan voor de overname van Nuon België. De Nederlandse energiegroep produceert heel wat groene energie in België, levert stroom en gas aan bedrijven en heeft plannen om naar de particuliere markt te stappen. Maar de grote klantenportefeuille van Nuon, die vooral bestaat uit prijsbewuste consumenten, lijkt niet meteen aan te sluiten op de duurzame koers die Eneco vaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content