Landuyt (sp.a): 'Consument moet geld terugkrijgen'

©BELGA

Kamerlid Renaat Landuyt (sp.a) vindt dat het parket het dossier van de 'gemanipuleerde' gasprijzen naar zich toe moet trekken en ervoor moet zorgen dat de consument het teveel betaalde geld terugkrijgt.

(belga) - 'Er is geen reden waarom het parket in deze zaak terughoudender zou moeten optreden dan in bijvoorbeeld de Citibank-affaire', meent het oppositielid.

Hij reageert daarmee op de uitspraken van CREG-topman François Possemiers in De Morgen. Possemiers stelt dat een deel van de stijging van de gastarieven in 2007 er kwam door aanpassingen aan de marktindex die wordt toegepast in de eindfacturatie aan de klant.

Het auditoraat bij de Raad voor de Mededinging opende intussen een onderzoek. Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne stelde dat, indien het oordeelt dat er inbreuken zijn, er boetes kunnen worden opgelegd.

'Deze gasleveranciers hebben de consument blijkbaar bedrogen en dat is een strafbaar feit. Het parket moet de zaak nu naar zich toe trekken en ervoor zorgen dat iedere consument het teveel betaalde geld terugkrijgt', reageert Kamerlid Landuyt.

Strafonderzoek

Hij vindt dat het aan de procureur is een strafonderzoek te openen, zodat op een meer dwingende wijze kan worden onderzocht welke manipulatie werd toegepast, welke leveranciers er hebben aan meegewerkt en om de consumenten toe te laten hun geld terug te eisen.

Landuyt ziet in de feiten een bevestiging van de nood aan een wettelijke regeling voor groepsvorderingen ("class actions"). Consumenten kunnen intussen hun leverancier een aangetekende ingebrekestelling sturen om hun geld terug te vorderen, besluit de sp.a'er. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud