Mestrallet: 'Fascinatie over windenergie is onterecht'

Gérard Mestrallet, gedelegeerd bestuurder van het Franse energieconcern GDF Suez (foto afp)

Gérard Mestrallet, de topman van de Franse enrgiereus GDF Suez, verzet zich tegen de 'overdreven fascinatie' die windenergie opwekt bij de publieke opinie. Hij waarschuwt dat windenergie meer kosten met zich meebrengt dan verwacht.

'Windmolens leveren niet continu energie. Andere energiebronnen zijn dus nodig om energie op te wekken als de wind gaat liggen. Gasturbines zullen, omwille van hun gemak, aangewend worden om de hiaten op te vangen', zei Mestrallet op een Internationaaal Economisch Forum in het Canadese Montréal.

De topman van de Franse energiereus illustreerde zijn standpunt met het voorbeeld van een eiland dat 1000 Megawatt nodig heeft om in het energieverbruik van zijn bewoners en de lokale industrie te voorzien. '. Je kan windmolens plaatsen die voor 1000 Megawatt aan energie kunnen opwekken. Dat zal echter niet volstaan. Want het zal maar 30 procent van de tijd genoeg waaien om de molens ten volle te kunnen gebruiken. Tegelijkertijd moet je dus voor 1000 Megawatt gasturbines bouwen voor het geval de wind gaat liggen. De eilandbewoners zullen immers niet dulden dat de energievoorziening vaak stokt.'

'En daardoor betaal je in feite drie keer', vervolgde Mestrallet. 'Eerst omdat je in twee verschillende energie-opwekkingssystemen moet voorzien die samen 2000 Megawatt kunnen opwekken, terwijl het eiland eigenlijk maar 1.000 Megewatt nodig heeft. In tweede instantie moet de overheid de windmolens subsidiëren. En tot slot zullen de gasturbines maar 70 procent van de tijd functionneren wat de kapitaalkost zal opdrijven. '

Volgens Mestrallet denkt men dus best twee keer na 'vooraleer men massaal gaat investeren in alternatieve energiebronnen die niet permanent stroom opwekken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n