Noodlijdend Enfinity zoekt veilige haven

Patrick De Cuyper (vooraan) en Gino Van Neer. (foto tdb) ©Thomas De Boever

De West-Vlaamse ontwikkelaar van zonnepanelen Enfinity zoekt overnemers om voortbestaan te garanderen.

Het Waregemse zonnepanelenbedrijf Enfinity slaagt er ondanks een zware afslanking niet in op eigen kracht verder te gaan. Het bedrijf dat de daken van tientallen Vlaamse kmo’s vollegde met zonnepanelen, voert overnamegesprekken met meerdere kandidaten voor het resterende deel van de groep. Voor de aandeelhouders en schuldeisers zit er wellicht niet veel anders op dan zware verliezen te slikken.

Enfinity, in 2005 opgericht werd door voetbalbestuurder Patrick Decuyper en Gino Van Neer, werkte zich op tot dé specialist van zonnepanelen op industriële daken. Bekende referenties zijn Flanders Expo en de hst-tunnel langs de E19. Het bedrijf groeide uit tot een mini-multinational met filialen in verscheidene Europese landen, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en het Verre Oosten.

Maar na de daling van de steun voor zonnepanelen op de Vlaamse thuismarkt ging het flink bergaf. Tien maanden geleden zette Enfinity nog een stevige vermageringskuur in. De groep zat in de tang van slechte financiële resultaten, te hoge schulden en moeilijke marktomstandigheden voor groene stroom. Sindsdien gingen een aantal activa de deur uit. Recent werden nog de belangen in Tsjechische zonnepanelenparken verkocht.

Die herstructurering is grotendeels afgerond, maar blijkt niet voldoende. Volgens onze informatie lopen er gesprekken voor de verkoop van wat overblijft van Enfinity en tonen onder meer een Amerikaanse industriële groep en een Europese speler interesse.

‘Het is de bedoeling een definitieve oplossing te vinden voor de ganse groep, zodat de continuïteit verzekerd is’, zegt een bron. ‘Ruw gezegd is de vraag niet meer: krijgen de aandeelhouders nog geld? Maar wel: kan men het geheel op een veilige manier ‘thuisbrengen’, een veilige haven vinden?’ Enfinity zelf wil geen commentaar geven.

Volgens verschillende bronnen zal er, zelfs in het geval van een overname, weinig of niets overblijven voor de aandeelhouders én de schuldeisers van het bedrijf. De schuldeisers van Enfinity zijn RBS, Deutsche Bank, BNP Paribas Fortis en Belfius. De grootste aandeelhouders zijn de oprichters Van Neer en Decuyper (38,2%), de Belgisch-Nederlandse private-equitygroep Waterland (47,8%), de businessangel Marc Dewaele (8,1%) - die de initiële groei van Enfinity financierde - en de holding Affinity Invest (2%).

Waterland investeerde meer dan 60 miljoen euro in het zonnepanelenbedrijf. Drie jaar geleden kwam er 8 miljoen euro vers kapitaal van Affinity Invest. Achter dat vehikel schuilen zakenlui als Marc Coucke (Omega Pharma), Paul Buysse (Bekaert) en de vastgoedontwikkelaars Bart Versluys en Yves Despiegelaere. Ook de families De Clerck (Domo), Desimpel en Vanden Avenne bezitten kleine belangen in het zonnepanelenbedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect