Advertentie

Nucleaire problemen kosten GDF Suez 40 miljoen per maand

GDF Suez-gebouw in La Défense ©REUTERS

GDF Suez zegt dat de sluiting van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 circa 40 miljoen per maand afroomt van de winst. De Franse energiegroep zag zijn halfjaarwinst met 13 procent dalen.

GDF Suez, moeder van Electrabel, boekte in het eerste helft van dit jaar een omzet van 39,4 miljard euro, een daling van 6,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft te maken met de warme winter. Bovendien was het in de eerste helft van 2013 heel koud. De operationele cashflow daalde met 14,2 procent tot 6,6 miljard euro. Dat heeft onder meer te maken met de dalingen van de elektriciteitsprijzen in Europa en de mindere resultaten in Latijns-Amerika.

De netto courante winst kwam uit op 2,1 miljard euro of 0,3 miljard minder dan het jaar voordien. Netto sloot de energiegroep af op 2,6 miljard euro. Dat is 51 procent meer dan het jaar voordien vooral dank zij eenmalige elementen, maar die worden in de persmededeling verder niet uitgelegd.

GDF Suez houdt vast aan zijn jaarprognoses van een netto courante winst tussen 3,3 en 3,6 miljard euro maar dat is dan zonder de impact van de sluiting van Doel 3 en Tihange 2. Beide Belgische kernreactoren werden eind maart opnieuw gesloten omdat de reactoren scheurtjes vertoonden in het reactorvat. In het najaar zal worden beslist of de twee centrales opnieuw worden opgestart. GDF Suez zegt in zijn mededeling over de halfjaarresultaten dat de sluiting van Doel 2 en Tihange 3 een negatieve impact heeft op het courante nettoresultaat van 40 miljoen euro per maand.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud