Olieramp Golf van Mexico 'systeemfout'

De olieramp in de Golf van Mexico door de ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april vorig jaar is het gevolg van fudamentele fouten in de manier van werken of een 'systeemfout'. Dat staat in het rapport over het ongeval dat de Amerikaanse overheid vandaag openbaar maakt. Het rapport besluit dat zo'n ongeval zich daarom opnieuw kan voordoen.

Een panel van experten besluit dat het ongeval te wijten is aan meedere vergissingen en het nalaten van essentiƫle controlemaatregelen door meerdere betrokken partners zoals BP, Halliburton en Transocean. De experten van de overheid beschikten bovendien niet over de nodige technische expertise en het gezag om dergelijke systeemfouten te vermijden.

Halliburton, dat diensten levert aan oliebedrijven, gaf toe geen testen op de kwaliteit van het gebruikte cement te hebben uitgevoerd. BP voerde al evenmin controles uit. Transocean is eigenaar van het boorplatform en had ook plichten. Alle fouten en niet uitgevoerde controles hadden enkel tot doel sneller en goedkoper te kunnen werken met alle gevolgen vandien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect