Overheidsgeld redt Electrawinds

Luc Desender, CEO van Electrawinds, bij de eerste beursnotering in Frankfurt ©electrawinds

De Vlaamse Energieholding stopt geld in Electrawinds, dat daarmee op het nippertje wordt gered. Ook de overheidsfondsen PMV en FPIM tasten in de buidel.

Minder dan een jaar na de beursgang in Frankfurt, staat energiebedrijf Electrawinds het water aan de lippen. Het bedrijf torst een schuldenberg van 361 miljoen euro bij een omzet van 108 miljoen. Het binnenhalen van tientallen miljoenen euro’s extra financiering is cruciaal voor het voortbestaan. Er dreigt een wanbetaling bij de banken. 

Volgens De Standaard is die wanbetaling gisteren op de valreep vermeden door een akkoord met de schuldeisers. De banken en de achtergestelde schuldeisers eisen voorlopig hun geld niet op. Electrawinds krijgt tot eind dit jaar om een oplossing te vinden voor zijn schuldenlast.

Om de hoogste geldnood te lenigen, krijgt het Oostends bedrijf een overbruggingskrediet toegestopt van de Vlaamse Energieholding. Dat is de holding van Vlaamse intercommunales en financiële partijen die in 1992 werd opgericht om elektriciteitsbedrijf SPE te verankeren. De holding wordt voorgezeten door de Gentse SP.A-burgemeester Daniël Termont.

In het najaar moet er dan een omvangrijke kapitaaloperatie komen die kan oplopen tot 150 miljoen euro. Dat luik bestaat zowel uit vers geld als uit een omzetting van schulden in kapitaal.  Twee overheidsfondsen hebben volgens De Standaard al de intentie bekendgemaakt dat ze opnieuw vers geld willen injecteren. Het gaat onder meer om de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en de Vlaamse overheidsholding PMV.

Daarnaast moet er ook een nieuwe 'kern-investeerder' komen, samen met een publieke of private kapitaalronde. Of een beursgang in Brussel mét beroep op het publiek zoals bij Bpost mogelijk is, wordt nog onderzocht.

Zoals eerder in deze krant vermeld zal Electrawinds ook niet-strategische activiteiten verkopen. Dat zou ook gevolgen hebben voor de 244 werknemers van Electrawinds. De zonne-energietak zou worden verkocht. En het aantal landen waar Electrawinds actief is krimpt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud