Advertentie

RWE boekt eerste jaarverlies in ruim 60 jaar

Een steenkoolcentrale van RWE in de buurt van de stad Neurath - Foto Reuters ©REUTERS

RWE, de op een na grootste Duitse energiegroep, heeft het jaar 2013 besloten met een verlies van 2,8 miljard euro. Het is de eerste keer sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949 dat RWE rode jaarcijfers schrijft.

Het nettoverlies van 2,76 miljard euro is te wijten aan waardeverminderingen op de elektriciteitscentrales voor een bedrag van ongeveer 4,8 miljard euro. Net als andere energieleveranciers in Duitsland is RWE frontaal getroffen door het gewijzigde energiebeleid. Dat houdt een uitstap uit kernenergie in en het overstappen op 80 procent duurzame energie-opwekking tegen 2050. RWE had al in enkele fases zware waardeverminderingen aangekondigd op een aantal centrales die op fossiele brandstoffen draaien. De klassieke centrales hebben af te rekenen met subsidies voor groene energie en met lage elektriciteitsprijzen. Dat probleem stelt zich overigens niet alleen in Duitsland, maar ook in het VK en Nederland, twee andere landen waar RWE actief is.

In 2012 wist RWE nog uit het rood te blijven dankzij een uitzonderlijke betaling door Gazprom waarmee een geschil rond gascontracten was beslecht. Maar vorig jaar was er geen zo’n uitzonderlijke bate. ‘De moeilijke toestand in de conventionele stroomopwekking in Europa toont zich in het boekjaar 2013 duidelijk in de financiële resultaten van RWE AG’, klinkt het in een persbericht.

Omzetmatig hield RWE in 2013 goed stand. De omzet van het bedrijf uit Essen steeg met 1,6 procent tot 54,1 miljard euro. De bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen (ebitda) daalde echter met 5,9 procent tot 8,8 miljard euro en de bedrijfswinst met 8,3 procent tot 5,9 miljard.

De courante nettowinst, de basis voor het dividend, zakte van 2,46 tot 2,31 miljard euro. Dat is lager dan verwacht: analisten rekenden volgen Bloomberg op 2,39 miljard euro. Het dividend zelf wordt gehalveerd tot 1 euro per aandeel.

RWE herhaalt de vooruitzichten die al in november waren geformuleerd. Ook in 2014 zullen de resultaten duidelijk verder teruglopen. Het concern gaat uit van een ebitda tussen 7,6 en 8,1 miljard euro, een operationeel resultaat van 4,5 à 4,9 miljard en een courante nettowinst van 1,3 tot 1,5 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud