Revisor waarschuwt voor einde 4Energy Invest

Een hoop biomassa van 4Energy (foto RV)

De revisor waarschuwt dat het niet zeker is dat groenestroomproducent 4Energy Invest het jaareinde haalt. Het bedrijf zag de omzet stijgen, maar duikt 4,4 miljoen euro in het rood.

4Energy Invest, dat groene stroom produceert op basis van hout, dook in de eerste jaarhelft diep in het rood. Het bedrijf zette een verlies van 4,4 miljoen euro neer, tegenover een winst van 126.000 euro het jaar voordien. Het verlies komt neer op 0,35 euro per aandeel. Ter vergelijking: het aandeel sloot vrijdag af op 92 cent.

Enig lichtpuntje in de resultaten van 4Energy is de omzetstijging van 83 procent tot 9,7 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf te danken aan de ingebruikname van de installaties Ham en Amel III. 

Maar operationeel presteerde het bedrijf slechter. 4Energy wijst naar het slechte weer, waardoor de biomassa natter was. De ingebruikname van de nieuwe installaties zorgde ook dat de personeelskosten explodeerden.

De bedrijfskasstroom is dan wel meer dan verdubbeld tot 2,2 miljoen euro, maar de installatie Amel III draaide in de eerste jaarhelft een negatieve bedrijfskasstroom. 4Energy Invest was oorspronkelijk van plan om in Amel III zogenaamde biosteenkool (biocoal) te produceren, een op houtskool lijkende 'groene brandstof' die in steenkoolcentrales kan bijgestookt worden.

Maar de lang aanslepende zoektocht naar een partner voor deze biocoal-activiteit lijkt op niets uit te draaien. De groep zegt in het persbericht dat het met deze activiteiten gestopt is en dat er bijkomend 2 miljoen euro werd afgeschreven. De installaties in Amel III werden gebruikt om houtsnippers te drogen en klassieke 'witte' houtpellets te produceren.

De strategiewijziging heeft ook een belangrijke impact op de leningen van huisbankier KBC. De terugbetaling van de lening verbonden aan Amel III werd opgeschort tot 30 september. KBC Bank en ING Belgium hebben het bedrijf ook extra werkkapitaal moeten toestoppen.  

De schuldenberg van het bedrijf, die meer dan 60 miljoen euro bedraagt, is zorgwekkend. 4Energy zegt dat de kredietfaciliteiten van zijn operationele dochters Renogen en 4HamCogen moeten geherstructureerd worden om de financiële verplichtingen dit jaar te kunnen nakomen.

De revisor benadrukt in een toelichting bij de halfjaarcijfers dat de uitkomst van de gesprekken et de schuldeisers onzeker is. Als er geen bevredigende oplossing uit de bus komt, kan het voortbestaan niet langer gegarandeerd worden.

4Energy Invest meldt dat bestuurder Gerd Smeets van KBC Private Equity zijn ontslag heeft gegeven. Enkele weken geleden verdween ook al gedelegeerd bestuurder en mede-oprichter Yves Crits van het toneel. Hij werd door Filip Lesaffer opgevolgd als uitvoerend voorzitter. Jean-François Meys neemt sindsdien de operationele touwtjes in handen.

Ondertussen raakte ook bekend dat energiereus E.ON in gebreke heeft gesteld rond een afnamecontract van de centrale Ham. E.ON Benelux zegt dat 4Energy Invest zijn contractuele verplichtingen niet nakomt. Het bedrijf ontkent dit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud