Thenergo houdt hoofd nauwelijks boven water

Als de zoektocht naar een strategische partner niet snel iets oplevert, gaat het licht uit bij het groenestroombedrijf Thenergo. De cijfers worden voorlopig boven water gehouden door activiteiten die inmiddels verkocht of stopgezet zijn, maar wat bij Thenergo overblijft, is niet rendabel.

Op het eerste gezicht zien de cijfers van Thenergo, dat al een tijd moeite heeft om te overleven, er beter uit dan vorig jaar. De omzet steeg van 0,8 naar 3 miljoen euro, het resultaat dat vorig jaar nog 5 miljoen in de min dook, ligt nu op een positieve 1,1 miljoen euro.

Maar bij nader toezien wordt het resultaat sterk opgekrikt door het resultaat van 1,2 miljoen euro dat nog gehaald werd uit inmiddels stopgezette activiteiten. Het resultaat uit de voortgezette activiteiten is een verlies van 130.000 euro. 

De omzet van het segment MyPower - dit is de energieproductie door de centrale Biocogen - ging van 462.000 euro in de eerste jaarhelft van vorig jaar, naar 419.000 euro dit jaar. De daling is vooral toe te schrijven aan de lagere inkomsten uit de verkoop van WKK- en groenestroomcertificaten, waarvan de verkoopprijzen blijven dalen.

In het segment Etrim - de diensten aan de eigen centrale en aan derden - werkt Thenergo aan een nieuw verhandelingsplatform voor energie. Thenergo zal hiervoor bijkomende financiering moeten vinden om deze activiteit te kunnen uitbouwen.

De verkoop van participaties in vier zogenaamde Groeikrachten (warmtekrachtkoppelingscentrales) leverde in totaal 755.000 euro op.

De groenestroomspeler is al sterk van aanzien veranderd en afgeslankt, maar is niet uit de problemen. 'Het is voor Thenergo duidelijk dat de inkomstenstroom gegenereerd door de voortgezette activiteiten op dit ogenblik onvoldoende is om structureel de kosten te dekken. Het vinden van een strategische partner, die een meerwaarde voor de groep kan leveren, staat bijgevolg hoog op de agenda, bij gebreke waaraan een ontbinding een mogelijke optie is.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud