Vers kapitaal ‘cruciaal' voor Electrawinds

©BELGA

De kapitaalverhoging van 100 miljoen euro en de succesvolle herfinanciering van de schulden ‘zijn cruciaal voor het voortbestaan van Electrawinds en voor de verdere ontwikkeling van de activiteiten’. Dat staat in het jaarverslag van het Oostendse groenestroombedrijf.

Het geld van de kapitaaloperatie dient voor schuldafbouw en voor investeringen in nieuwe projecten. Volgens Electrawinds-CEO Luc Desender ‘loopt het goed’ met de operatie. ‘Alle aandeelhouders staan op één lijn. Sommigen hebben al toegezegd om mee te doen.’ Over wie het gaat, zegt hij liever niet.

Antwerpse haven

In het jaarverslag van Electrawinds, zijn eerste als beursgenoteerd bedrijf, blijkt ook dat Electrawinds zich - met verlies - teruggetrokken heeft uit de windmolenprojecten in de Antwerpse haven. Electrawinds bezat 25 procent van Vleemo, de projectontwikkelaar van de Antwerpse windparken. De energieproducent Aspiravi, eveneens een aandeelhouder van Vleemo, nam het belang over.

‘Vleemo is een van de weinige minderheidsbelangen die we in portefeuille hebben’, reageert Electrawinds-CEO Luc Desender. ‘Het probleem is dat we dat soort belangen niet kunnen consolideren in onze rekeningen. Daarom proberen we voortaan te focussen op participaties van ten minste 51 procent.’ Desender benadrukt dat dit geen voorbode is van de verkoop van andere Belgische projecten, maar een alleenstaand geval is.

De beslissing om uit Vleemo te stappen dateert van november vorig jaar, vandaar dat er al melding van wordt gemaakt in het jaarverslag. De verkoop van het belang had pas kortgeleden plaats. Uit het jaarverslag blijkt dat Electrawinds een verlies moest slikken op de verkoop via een afschrijving van 4,5 miljoen euro op goodwill, de meerwaarde die bij een investering wordt betaald boven op de boekwaarde.

Voor hoeveel de participatie uiteindelijk van hand is gegaan, is niet bekend. Het project in de haven van Antwerpen wordt met grote voorsprong het grootste ‘onshore’windpark in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content