Voormalige Europese marktleider in zonnepanelen is failliet

De Europese zonnepanelenfabrikanten klagen over Chinese dumpingpraktijken. Het Duitse Conergy moet bescherming zoeken tegen zijn schuldeisers. foto Xinhua ©Photo News

De Duitse zonnepanelenfabrikant Conergy, ooit de grootste Europese fabrikant, gaat het statuut van insolventie aanvragen. In de sector is een ware slachtpartij bezig als gevolg van overcapaciteit en kelderende prijzen.

Conergy had de afgelopen dagen laten uitschijnen dat er een reddende engel op komst was. Bronnen bij het bedrijf vertelden Reuters afgelopen maandag dat een investering door een Aziatische partij binnen handbereik lag.

Ook vandaag zegt Conergy nog altijd te hopen op de continuïteit van de activiteiten en een kapitaalinjectie door een investeerder, maar dan wel binnen het kader van de Duitse insolventieprocedure, die bescherming biedt tegen schuldeisers.

De Europese zonne-industrie staat massaal in de aanbieding. De vraag en de prijzen zijn gekelderd door overproductie en het verminderen van overheidssubsidies voor zonnepanelen. De dodelijke combinatie trof ook andere grote spelers, zoals het Amerikaanse Solyndra en de Duitse groepen Q-Cells en Solon.

Europa beschuldigt Chinese fabrikanten ervan dat ze hun panelen onder de kostprijs op de Europese markt komen dumpen en heeft een importheffing opgelegd. Die heffing dreigt dan weer Chinese tegenmaatregelen uit te lokken.

Conergy was vorig jaar goed voor een omzet van 473,5 miljoen euro. De groep ging operationeel liefst 83 miljoen in het rood. Tijdens de piek van de zonne-boom, in 2007, was het bedrijf op de beurs meer dan 2,2 miljard euro waard. Daar blijft nu 57 miljoen euro van over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect